Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajko, drożdże, rozgniecionego banana, cynamon. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ok. 3 minuty, aż będzie elastyczne. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i jeszcze raz miksujemy, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej z nich formujemy kulę i odrywamy mały kawałek formując jeszcze jedną kuleczkę. Formujemy bułeczki i dekorujemy je z wierzchu \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"pomponem\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\". Foremki smarujemy masłem, przekładamy do środka brioszki i przykrywamy, zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Brioszki smarujemy z wierzchu białkiem, pieczemy ok. 20 minut, aż się zarumienią.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej