Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajko, drożdże, rozgniecionego banana, cynamon. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ok. 3 minuty, aż będzie elastyczne. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i jeszcze raz miksujemy, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej z nich formujemy kulę i odrywamy mały kawałek formując jeszcze jedną kuleczkę. Formujemy bułeczki i dekorujemy je z wierzchu \\\"pomponem\\\". Foremki smarujemy masłem, przekładamy do środka brioszki i przykrywamy, zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Brioszki smarujemy z wierzchu białkiem, pieczemy ok. 20 minut, aż się zarumienią.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min