Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodaj masło i zacznij zagniatać ciasto. Po wykorzystaniu masła, powoli zacznij dolewać ciepłe mleko, wciąż zagniatając ciasto. Zagniecione ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny i nie przyklejać się do palców. Takie ciasto zagniataj jeszcze intensywnie przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Wsadź ciasto do miski, przykryj miskę folią do żywności i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny, aby podwoiło objętość.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość 1 centymetra i na kształt prostokąta. Rozsmaruj po cieście masło na całej długości, posyp brązowym cukrem i cynamonem. Zwiń w rolkę. Rolkę wyłóż na blachę do pieczenia, przykryj szmatką i odłóż w ciepłe miejsce na 45 minut.
pieczenie
45 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Po upłynięciu czasu wyrastania, posmaruj roladę roztrzepanym jajkiem, używając do tego pędzelka. Piecz przez ok. 30 minut. Po upływie ok. 15 minut ciasto powinno już być bardzo brązowe, ale jeszcze nie upieczone w środku. Przykryj je folią do żywności na następne 15 minut. Spożywaj po wystudzeniu.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej