Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę wsypujemy do misy. Łączymy z drożdżami i solą. Wlewamy letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto ok. 4-5 minut.

wyrastanie
60 min
wyrastanie

2. Elastyczne ciasto zostawiamy na godzinę pod przykryciem w misie posmarowanej oliwą.

formowanie
2 min
formowanie

3. Po tym czasie ciasto przekładamy na posypany mąką blat. Formujemy kulę i wałkujemy ją cienko na duży placek. Przekładamy go na blachę wyłożoną pergaminem.

pieczenie
15 min
pieczenie

4. Placek pokrywamy ulubionym sosem i dodatkami, posypujemy serem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 250 stopni i pieczemy przez 15 minut.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej