Przepis

przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu
1. Poszatkuj suszone pomidory. Pomieszaj w misce wszystkie składniki łyżką, po czym uformuj z nich jednolitą kulę. Wsadź ciasto do miski, przykryj ją dokładnie folią do żywności i zostaw na noc w temperaturze pokojowej (od 8 do kilkunastu godzin).
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Wyjmij ciasto na mocno oprószony mąką blat. Uformuj z niego kształt grubej bagietki. Ułóż uformowane ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 1,5 godziny. Ciasto powinno znacznie urosnąć.
pieczenie
25 min
pieczenie
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Do rozgrzanego piekarnika wstaw chleb i piecz przez 25 minut aż ciasto zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto..
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej