Przepis

przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu
1. Poszatkuj suszone pomidory. Pomieszaj w misce wszystkie składniki łyżką, po czym uformuj z nich jednolitą kulę. Wsadź ciasto do miski, przykryj ją dokładnie folią do żywności i zostaw na noc w temperaturze pokojowej (od 8 do kilkunastu godzin).
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Wyjmij ciasto na mocno oprószony mąką blat. Uformuj z niego kształt grubej bagietki. Ułóż uformowane ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 1,5 godziny. Ciasto powinno znacznie urosnąć.
pieczenie
25 min
pieczenie
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Do rozgrzanego piekarnika wstaw chleb i piecz przez 25 minut aż ciasto zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto..
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Witold 20 kwietnia 2023 o 13:39

    Ciabatta z suszonymi pomidorami ?? – w składnikach nie ma wymienionych pomidorów, ale jest 5 jajek !!

    • Małgosia 20 kwietnia 2023 o 14:48

      Rzeczywiście, gdzieś wkradł się chochlik, który coś nam poprzestawiał. Już poprawione, serdecznie dziękuję za zwrócenie uwagi i gratuluję spostrzegawczości!
      Pozdrawiam 🙂

  • Angelika 3 lutego 2021 o 16:30

    W przepisie sa jajka, a tam chyba miały byc pomidory🙃

  • Karolina 15 października 2013 o 09:35

    Zrobilam wczoraj ciasto i nie wiem co bylo zle, ale 300 g maki bylo za malo, ciasto lepiło sie. Mam make chlebowa 750.

    • Śliwka 15 października 2013 o 09:39

      Dziwna sprawa, gdyz z tych proporcji powinno wychodzic elstyczne ciasto. Moze za mało odsączyła Pani pomidory z zalewy i ona sprawila, że ciasto potrzebowało więcej mąki?
      Pozdrawiam!

  • Bożena 8 czerwca 2013 o 12:07

    Zrobiłam , wyszła wspaniale !
    Piekłam już kilka razy. Dziękuję za solidnie prowadzony portal, można wiele się od Was nauczyć.Pozdrawiam

  • Wiesia 28 marca 2013 o 19:14

    Zrobiłam ciabatę. Zakalec. Wszystko wg przepisu i zakalec. Może suche drożdże były złe bo dlugo ciasto rosło. Wg mnie to soli było za dużo. Łyżeczka by wystarczyła. Pomidory dają niepowtarzalny smak. Spróbuję jeszcze raz. Pozdrawiam i Wesołych Świat życzę.

  • patka 14 marca 2013 o 23:49

    Fajny, aromatyczny i tak smakowity, że wystarczy masełko…. pychotka poleca;)

  • Sewa 13 marca 2013 o 11:40

    A propos czasu wyrastania: ostatnio dosyć często spotykam się z praktyką wyrastania chleba w lekko nagrzanym piekarniku (~ 60 stopni). Z pewnością przyspiesza to cykl przygotowania chleba, zwłaszcza opornie rosnących razowców na zakwasie. Czy uważa Pani, że ma to negatywny wpływ na jakość chleba?

    • Śliwka 13 marca 2013 o 21:07

      Nie ma negatywnego wpływu, sama czasem stosuję tę metodę. Należy jednak najpierw nagrzać piekarnik, wyłączyć go i wsadzić ciasto zostawiając lekko uchylone drzwiczki, aby chleb miał dostęp do powietrza. Pozdrawiam:)

  • Regina 8 marca 2013 o 19:53

    ciabattę z suszonymi pomidorami upiekłam dla swoich imieninowych gości i zrobiłam furorę,bardzo dziekuję za przepis,polecam wszystkim,.Przed podaniem podgrzałam ciabattę w piekarniku , bajeczka.Pozdrawiam wiosennie,mimo zimowej aury.Regina

  • Ewa 8 marca 2013 o 10:35

    czy zamiast drożdży suszonych mogę użyć zwykłych (tych z kostki)? pozdrawiam 😉

    • Śliwka 8 marca 2013 o 10:45

      Tak. Prosze uzyc ok. 10g drozdzy swiezych. Z tym ze przed polaczeniem wszystkich skladnikow nalezy rozpuscic je w odrobinie cieplej wody (pozniej odjac te porcje wody od ilosci przewidzianej w przepisie) aby je uaktywnic. Do tego rozczynu warto dodac tez szczypte cukru. Pozdrawiam

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej