Ostatnio mam słabość do długo wyrastającego ciasta. Zamiast szybkich, drożdżowych wypieków wybieram te z mniejszą ilością drożdży, które rekompensują ich ilość dodatkowym czasem wyrastania. Częściej uruchamiam też zakwas- żytni i pszenny.
Każdy bochenek chleba wymaga cierpliwości. Z każdym kolejnym mocniej się o tym przekonuję. Nie da się tego czasu oszukać- miąższ nie wyjdzie tak miękki, dziurki nie będą tak ładnie rozciągnięte. Godziny wyrastania odpowiadają lepszej jakości.
Jak już wspominałam wcześniej nie raz, wydaje się, że wielogodzinny chleb jest niesamowicie pracochłonny. Nie można bardziej się mylić! Ten na przykład nie wymaga zagniatania. Możecie go po prostu pomieszać, zostawić na noc i rano cieszyć się świeżą ciabattą z (moimi ulubionymi) suszonymi pomidorami.
Ciabatta z suszonymi pomidorami ?? – w składnikach nie ma wymienionych pomidorów, ale jest 5 jajek !!
Rzeczywiście, gdzieś wkradł się chochlik, który coś nam poprzestawiał. Już poprawione, serdecznie dziękuję za zwrócenie uwagi i gratuluję spostrzegawczości!
Pozdrawiam 🙂
W przepisie sa jajka, a tam chyba miały byc pomidory🙃
Zrobilam wczoraj ciasto i nie wiem co bylo zle, ale 300 g maki bylo za malo, ciasto lepiło sie. Mam make chlebowa 750.
Dziwna sprawa, gdyz z tych proporcji powinno wychodzic elstyczne ciasto. Moze za mało odsączyła Pani pomidory z zalewy i ona sprawila, że ciasto potrzebowało więcej mąki?
Pozdrawiam!
Zrobiłam , wyszła wspaniale !
Piekłam już kilka razy. Dziękuję za solidnie prowadzony portal, można wiele się od Was nauczyć.Pozdrawiam
Zrobiłam ciabatę. Zakalec. Wszystko wg przepisu i zakalec. Może suche drożdże były złe bo dlugo ciasto rosło. Wg mnie to soli było za dużo. Łyżeczka by wystarczyła. Pomidory dają niepowtarzalny smak. Spróbuję jeszcze raz. Pozdrawiam i Wesołych Świat życzę.
Fajny, aromatyczny i tak smakowity, że wystarczy masełko…. pychotka poleca;)
A propos czasu wyrastania: ostatnio dosyć często spotykam się z praktyką wyrastania chleba w lekko nagrzanym piekarniku (~ 60 stopni). Z pewnością przyspiesza to cykl przygotowania chleba, zwłaszcza opornie rosnących razowców na zakwasie. Czy uważa Pani, że ma to negatywny wpływ na jakość chleba?
Nie ma negatywnego wpływu, sama czasem stosuję tę metodę. Należy jednak najpierw nagrzać piekarnik, wyłączyć go i wsadzić ciasto zostawiając lekko uchylone drzwiczki, aby chleb miał dostęp do powietrza. Pozdrawiam:)
ciabattę z suszonymi pomidorami upiekłam dla swoich imieninowych gości i zrobiłam furorę,bardzo dziekuję za przepis,polecam wszystkim,.Przed podaniem podgrzałam ciabattę w piekarniku , bajeczka.Pozdrawiam wiosennie,mimo zimowej aury.Regina
czy zamiast drożdży suszonych mogę użyć zwykłych (tych z kostki)? pozdrawiam 😉
Tak. Prosze uzyc ok. 10g drozdzy swiezych. Z tym ze przed polaczeniem wszystkich skladnikow nalezy rozpuscic je w odrobinie cieplej wody (pozniej odjac te porcje wody od ilosci przewidzianej w przepisie) aby je uaktywnic. Do tego rozczynu warto dodac tez szczypte cukru. Pozdrawiam