Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. Do misy przesiewamy 550 g mąki. Robimy wgłębienie, dodajemy aktywne zakwasy. Do misy wsypujemy też sól i cukier. Zaczynamy powoli wlewać letnią wodę, na przemian z oliwą i wyrabiać ciasto. Po 6 minutach zagniatania, ciasto będzie przypominało konsystencją gęstą śmietanę, tak ma być, ponieważ w późniejszym etapie dodajemy jeszcze mąkę.
pierwsze wyrastanie
180 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie lub przekładamy je do nowej. Miskę przykrywamy folią spożywczą lub szmatką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 2-3 godziny, do wyrośnięcia.
drugie wyrastanie
240 min
drugie wyrastanie
3. Na stolnicę przesiewamy 100 g mąki. Wykładamy na nią wyrośnięte ciasto i zagniatamy do momentu, aż ciasto przestanie się lepić (być może zostanie trochę mąki). Z ciasta formujemy podłużny, szeroki wałek. Blachę wykładamy pergaminem. Przekładamy uformowany ciasto, złączeniem ku dołowi. Boki przyszłej ciabatty zabezpieczamy wałeczkami ze ściereczek. Ciasto przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Ciabattę pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę i dopiekamy jeszcze 20-25 minut. Upieczoną studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Dorota 11 maja 2015 o 22:03

    Hej, dziś wstawiłam do wyrośnięcia ciasto 😀 zajmę się nim rano i dam znać jutro jak wyszło 😉

    • Tosia 12 maja 2015 o 09:54

      Hej, ale ciasto do wyrośnięcia w lodówce czy jak? Bo czas wyrastania został podzielony na dwa etapy, więc trudno o wersję nocną, skoro w połowie czasu trzeba uformować ciabattę.
      Nie wiem dokładnie jaki masz plan, ale drobne modyfikacje mają ogromne znaczenie. Mam nadzieję, że się uda. Pozdrawiam 🙂

  • Kasia 16 czerwca 2013 o 22:30

    Cześć 🙂 Mam ogromną ochotę spróbować upiec tę ciabattę, a mam wyhodowany tylko zakwas żytni. Czy można zakwasy podane w przepisie zastąpić 150 g zakwasu żytniego? Czy raczej ciabatta bez zakwasu pszennego się nie uda?

    • Tosia 17 czerwca 2013 o 08:29

      Hej 🙂
      Można w tym przepisie zakwas pszenny zastąpić żytnim, proporcje się nie zmienią, ciabatta się uda, po prostu będzie inna w smaku. Powodzenia!

  • Natalka 30 maja 2013 o 18:19

    Właśnie rośnie 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej