Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, sól i oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.

wyrastanie
60 min
wyrastanie

2. Zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.

drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie

3. Po tym czasie podsypujemy blat mąką. Przekładamy ciasto i formujemy 2 podłużne ciabatty. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem. Z dwóch stron otaczamy ciabatty rulonami ze ściereczki i przykrywamy na 40 minut.

pieczenie
26 min
pieczenie

4. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą. Pieczemy w termoobiegu przez 6 minut w 240 stopniach. Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy tryb góra-dół i temperaturę 200 stopni. Pieczemy jeszcze 20 minut. Upieczone ciabatty studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 4.8 z 5 ocen

Wasze komentarze

  • Tado 7 grudnia 2022 o 15:57

    Cóż to za rewelacja? Czym się ten przepis różni od innych np. francuskiej bagietki, bułki wrocławskiej? Niczym. Od wieków chleb wypieka się z tych samych składników. Mąka, woda, drożdże. Od 40 lat zajmuję się pieczeniem pieczywa i ciast. Amatorsko. Poszukajcie coś oryginalnego, jak np. foccacia z mąki żytniej, pszennej i kukurydzianej. Do tego oliwa, sól morska i włoskie orzechy. Wtedy dopiero powiedzieć, że nareszcie to jest coś innego, pysznego. Smacznego i przyjemnej zabawy w kuchni.

    • Małgosia 7 grudnia 2022 o 20:58

      W naszej bazie przepisów można znaleźć różne przepisy, zarówno te codzienne, jak i bardziej oryginalne. Dzielimy się nimi nie dlatego, by pochwalić się czymś niespotykanym, ale by pokazać czytelnikom, że pieczenie chleba jest proste. Klasyczne przepisy są świetne i warto je rozpowszechniać. Z tych samych samych składników można uzyskiwać różne efekty i to jest piękne. Pozdrawiam serdecznie!

  • stary Jaś 1 września 2021 o 14:30
    Ocena:

    ja robię z 500-tki , dodaję olej słonecznikowy lub trzy ziarna. a jeszcze 1/2 łyżeczki cukru coby drożdże lepiej się rozmnażały. wychodzi odpowiednia .

    • Małgosia 2 września 2021 o 08:32

      3 ziarna jest świetny, ale jak myślę ciabatta, czuję zapach oliwy z oliwek – po włosku 🙂 Ważne, że efekty są odpowiednie <3

  • Sylwia 26 marca 2021 o 09:03

    Witam, mam mąke typ 500 czy nalezy zmienić proporcje i dac więcej mąki, zeby ciasto nie było luźne?

    • Małgosia 25 kwietnia 2021 o 17:00

      Wszystko zależy od rodzaju i kondycji samej mąki. Ciasto na ciabattę ma być luźne, ale dla pewności proszę dodawać wodę stopniowo do mąki i w razie konieczności nie dolewać ostatnich 20-30mml.

  • Ola 12 kwietnia 2020 o 19:22

    Super! Zrobiłam z ok. 12g świeżych drożdży i musiałam dodać trochę więcej mąki, ale wyszło genialnie! Ogromna ciabatta, mięciutka i pyszna.

  • STARYPIJANY 26 listopada 2018 o 08:32

    Nie potrzeba piekarnika?

  • Sylwia 2 maja 2018 o 13:14
    Ocena:

    Prosty przepis nawet jak dla takiej osoby jak ja, która dopiero uczy się piec. W domu wszyscy się zajadamy ze smakiem. Znika szybciej niż się pojawia. Planuje przetestować na znajomych, może im też przypadnie do gustu 🙂

  • Majka 6 marca 2018 o 22:30
    Ocena:

    W prostocie siła ? Tak jak łatwy tak pyszny ?

  • Ula 24 lutego 2018 o 22:02

    Na zdjęciu z podpisem (powyżej )- pieczenie chleba jest proste – jest chlebek który wygląda bardzo smacznie.Jeśli można – proszę o przepis !!!

  • Kamila 29 listopada 2016 o 09:55
    Ocena:

    Super przepis, jak chyba wszystkie (pisze chyba, bo jeszcze wszystkich nie wyprobowalam, ale wszystko przede mną)

  • Tygrys 16 sierpnia 2016 o 00:09

    Tosiu co zrobiłam źle poza tym, że dałam mąkę 659, że totalnie kleiło mi się do rąk i nie mogłam uformować ciabatty tylko mam taki placek? 😉 Nie wiem co z tego będzie, bo właśnie wsadziłam do piekarnika, ale chciałabym wiedzieć na przyszłość, bo mam zamiar być mistrzem ciabattowym dzięki Tobie oczywiście 🙂
    Pozdrawiam serdecznie M

    • Tosia 16 sierpnia 2016 o 09:28

      Hm, jeśli ciasto się zbyt kleiło to musiały się jakoś zaburzyć proporcje, że ciasto było zbyt luźne. Używasz wagi kuchennej?
      A jak ciasto bardzo się klei to zawsze można je delikatnie podsypać mąką lub posmarować dłonie oliwą 🙂
      Pozdrawiam i powodzenia przy kolejnych wypiekach!

  • Tygrys 14 sierpnia 2016 o 20:45

    Kochana mam pytanie. Czy mogę użyć mąki 650? pozdrawiam serdecznie M.

  • Marzena 29 lutego 2016 o 20:22

    Wyszła świetna, prosta i smaczna, polecam gorąco przepis.

  • redoo 16 lutego 2016 o 21:46

    Dziękuję za przepis wyszło świetnie

  • Iwona 30 stycznia 2016 o 16:09

    Prosze napisac na jakiej wysokosci w piekarniku jest najlepiej piec chleb Na dolnej ,gornej

  • Olka 8 listopada 2015 o 23:55
    Ocena:

    Bułeczka pyszna, jednak delikatnie zbyt słona, następnym razem spróbuję z 1 łyżeczką soli, poza tym przepis świetny 🙂

  • kinia 21 września 2015 o 13:02

    Potrzebuję informacji czy wyjdzie bez termoobiegu!

    • Tosia 21 września 2015 o 18:15

      Wyjdzie, na pierwszy etap pieczenia można po prostu zwiększyć temperaturę o 20 stopni 🙂

  • Ania 18 września 2015 o 16:35

    Nie cierpię pracować na suchych drożdżach 😉 Ale przepis jeszcze dziś wykorzystam, tylko pytanie- ile dkg świeżych drożdży użyć ?

    • Tosia 20 września 2015 o 18:03

      Wystarczy przeliczyć, zazwyczaj ilość suchych drożdży mnożymy razy dwa i otrzymujemy potrzebną ilość drożdży świeżych. W tym przypadku dałabym 10 g świeżych drożdży, oczywiście trzeba z nich jeszcze przygotować zaczyn, wpis o zaczynie znajdzie Pani tutaj: https://smakowitychleb.pl/jak-zrobic-zaczyn-drozdzowy/ Ale skoro pracuje Pani w kuchni na drożdżach świeżych to na pewno już Pani wie jak zrobić zaczyn.
      Pozdrawiam 🙂

      • Zuza 30 października 2018 o 12:34

        Skoro świeżych drożdży 10dkg to ile tych drożdży instant. 5dkg? 3 łyżeczki w przypadku np 7gramowych opakowań to bardzo nie precyzyjna informacja

        • Tosia 30 października 2018 o 15:15

          Tak, dokładnie w ten sposób obliczmy x suszonych drożdży instant to 2x świeżych drożdży.

    • Grzegorz 21 czerwca 2022 o 06:48

      Też mi się tak kiedyś wydawało, są dużo wygodniejsze i praktyczniejsze, a nawet nie wiem ,czy nie bardziej stabilne.
      Odwagi;)

      • Małgosia 21 czerwca 2022 o 10:30

        Tak naprawdę wypieki na jednych i drugich nie powinny się znacząco różnić jeśli odpowiednio się obchodzimy z produktem. Można je też stosować zamiennie bez ograniczeń. Nie można jednak zaprzeczyć, że instant/suszone są łatwiejsze w obróbce oraz przechowywaniu, chociaż też potrafią się zepsuć.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej