Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie
1. Mąki mieszamy ze sobą. Dodajemy aktywny zakwas żytni, sól, cukier i posiekany drobno ząbek czosnku. Zaczynamy wlewać letnią wodę z oliwą i wyrabiać ciasto, jedynie do połączenia składników.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Po ok. 2 minutach przekładamy je do naoliwionej misy, przykrywamy folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h. W tym czasie 3 łyżki oliwy mieszamy z posiekanym ząbkiem czosnku. Odstawiamy.
formowanie
4 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy cienko ciasto na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Ostrym nożem dzielimy na kwadraty o wymiarach ok. 10x10 cm. Przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem, kładziemy w odstępach i przykrywamy ściereczką.
drugie wyrastanie
240 min
drugie wyrastanie
4. Chrupkie pieczywo czosnkowe na zakwasie żytnim zostawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny do drugiego wyrastania.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Po tym czasie wierzch przyszłych chlebków smarujemy wcześniej przygotowaną oliwą z czosnkiem. Piekarnik nagrzewamy w termoobiegu do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę z kostkami lodu. Wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach wyłączamy termoobieg, nastawiamy program pieczenia góra-dół i ustawiamy temperaturę 200 stopni. Chrupkie pieczywo dopiekamy jeszcze 10 minut, aż się zarumieni.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej