Miesiąc listopad nie bez powodu nosi swoją nazwę. To czas, w którym liście tańczą w powietrzu piękne piruety i opadają na ziemię.
Nie od dziś wiadomo, że inspirować w kuchni może absolutnie wszystko, nawet pogoda! Natchniona jesiennym spacerem postanowiłam upiec chlebowe listki, które znane są zresztą we francuskiej kuchni. Oto Fougasse, czyli ciasto przypominające włoską focaccię, ale uformowane w chrupiące liście 🙂
Bułki są super, proste składniki a smak przepyszny. Ja je tylko robię jak tradycyjne bułki, bo moje zdolności manualne w tej kwestii nie są jeszcze na tyle rozwinięte, żeby tworzyć takie piękne listki 😉
czy muszą byc drożdze suszone …nie mozna zwykłych ?
Nie muszą, na blogu jest przelicznik drożdży: https://smakowitychleb.pl/porada/jak-przeliczyc-drozdze-suszone-na-swieze/
Dajemy świeżych drożdży dwa razy więcej niż suszonych instant, noi oczywiście robimy jeszcze zaczyn.
Tutaj to będzie 10 g.
Wyglądają pięknie i bardzo smakowicie. Czy można użyć mąki pelnoziarnistej zamiast zwyklej pszennej?
Można z orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistą wymieszać z pszenną. Niestety z samej pełnoziarniste nie wyjdą tak lekkie i plastyczne 😉
Wyglądają wspaniale 🙂 Idealna i pyszna ozdoba stołu. Aż do czasu jedzenia 😉
Pozdrawiam
Cieszę się, że się podobają 🙂
Pozdrawiam.