Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Wsypujemy mąkę do misy, dodajemy sól, curry, masło, drożdże. W rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie, dodajemy masło i czekamy aż się rozpuści. Wlewamy stopniowo mleko z masłem do suchych składników i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę pod przykryciem.
formowanie
formowanie
3. Tak wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i formujemy podłużne, cienkie chlebki. Topione klarowane masło łączymy z curry. Smarujemy z wierzchu chlebki miksturą.
smażenie
smażenie
4. Chlebki wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię i smażymy po 2 minuty z każdej strony.
Smakowita
Gotowe chlebki podajemy ze Smakowitą z masłem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 20 min
Czas wyrastania: 1 godz
Czas wypieku: 20 min