Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Wsypujemy mąkę do misy, dodajemy sól, curry, drożdże. W rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie, dodajemy masło i czekamy aż się rozpuści. Wlewamy stopniowo mleko z masłem do suchych składników i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę pod przykryciem.
formowanie
4 min
formowanie
3. Tak wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i formujemy podłużne, cienkie chlebki. Topione klarowane masło łączymy z curry. Smarujemy z wierzchu chlebki miksturą.
smażenie
32 min
smażenie
4. Chlebki wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię i smażymy po 2 minuty z każdej strony.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej