Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, jajko, posiekany drobno rabarbar. Stopniowo wlewamy letnie mleko, ciasto wyrabiamy ok. 3 minuty. Następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i dalej wyrabiamy, aż ciasto uzyska elastyczną konsystencję.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie w ciepłym miejscu pod przykryciem na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 3 części, z których zaplatamy warkocz. Przekładamy go do keksówki wyłożonej pergaminem (10x23 cm). Przykrywamy ściereczką na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Chlebek smarujemy z wierzchu białkiem. Pieczemy metoda góra-dół przez 30 minut.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz
Czas wyrastania: 40 min
Czas wypieku: 30 min