Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, jajko, posiekany drobno rabarbar. Stopniowo wlewamy letnie mleko, ciasto wyrabiamy ok. 3 minuty. Następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i dalej wyrabiamy, aż ciasto uzyska elastyczną konsystencję.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie w ciepłym miejscu pod przykryciem na godzinę.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 3 części, z których zaplatamy warkocz. Przekładamy go do keksówki wyłożonej pergaminem (10x23 cm). Przykrywamy ściereczką na 30 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Chlebek smarujemy z wierzchu białkiem. Pieczemy metoda góra-dół przez 30 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej