Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, sodę i suszone drożdże. Na małej patelni lub w rondelku roztapiamy masło - studzimy, a następnie łączymy z mlekiem. Na suchej patelni prażymy ziarna kolendry, kiedy lekko się zarumieni i poczujemy aromat przekładamy do moździerza i ucieramy na proszek (jeśli nie mamy moździerza możemy użyć wałka do zmiażdżenia ziaren). Do misy z suchymi składnikami powoli wlewamy mleko z masłem cały czas zagniatając/miksując ciasto. Następnie dodajemy jogurt naturalny, 2 łyżeczki kolendry i wyrabiamy ciasto przez 6 minut.
pierwsze wyrastanie
40 min
pierwsze wyrastanie
2. Kulę z ciasta przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.
drugie wyrastanie
20 min
drugie wyrastanie
3. Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej z nich formujemy podłużny placek, który lekko wałkujemy. Tak przygotowane chlebki wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem, nakłuwamy delikatnie widelcem i posypujemy odrobiną kolendry i sezamu wgniatając je w ciasto. Chlebki przykrywamy ściereczką na 20 minut i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
pieczenie
10 min
pieczenie
4. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy chlebki przez 10 minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe!
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Małgosia 31 stycznia 2018 o 18:48

    Chlebek super ? robiłam pierwszy raz w życiu do kurczaka w curry Pozdrawiam

  • Kasia 9 stycznia 2017 o 12:09

    Próbowałam, bardzo dobre.

  • Iwona 27 kwietnia 2014 o 20:15

    Na pewno będę, bo już wypróbowałam bułeczki pizzowe i nocny chleb na ciemnym piwie 🙂 Wszystko się udało znakomicie. Dotychczas piekłam tylko na zakwasie, ale dzięki Wam przekonałam się do drożdżowych wypieków 🙂

  • Iwona 27 kwietnia 2014 o 18:33
    Ocena:

    Dzień dobry 🙂 Parę dni temu trafiłam na Waszego bloga i już się zakochałam. Przepisy fantastyczne, a chlebek Naan po prostu boski, prawdziwa rozkosz dla podniebienia i powonienia!!! Na pewno będę korzystać z Waszych propozycji, pomimo że w domu kilka książek o pieczeniu chleba. Serdecznie pozdrawiam 🙂

    • Tosia 27 kwietnia 2014 o 20:02

      Dzień dobry.
      Bardzo mi miło czytać ten komentarz. Cieszę się, że blog się podoba i zachęcam do próbowania naszych przepisów 🙂
      Pozdrawiam serdecznie.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej