Przepis

mieszanie składników
3 min
mieszanie składników
1. Od dużej misy wsypujemy płatki owsiane, mąkę pszenną razową, mąkę pszenną (można przesiać), cukier trzcinowy, łyżeczkę sody, łyżeczkę proszku oraz bakalie. Składniki mieszamy drewnianą łyżką. Do drugiej miseczki/dzbanuszka wlewamy mleko, olej, ekstrakt z wanilii (nie mylić z esencją waniliową) i wbijamy 2 jajka. Całość roztrzepujemy trzepaczką. Mokre składniki przelewamy do misy z suchymi i delikatnie łyżą (lub krótko mikserem), mieszamy wszystko krótko (inaczej będzie zakalec) do połączenia składników.
przygotowywanie wierzchu
2 min
przygotowywanie wierzchu
2. Formę keksówkę (u mnie 12x22 cm) smarujemy tłuszczem i obsypujemy płatkami owsianymi lub wykładamy papierem do pieczenia. Do formy przekładamy ciasto, wierzch posypujemy płatkami owsianymi.
pieczenie
35 min
pieczenie
3. Keksówkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wbijamy w ciasto patyczek, jeśli będzie suchy - chlebek jest gotowy, jeśli nie - dopiekamy jeszcze kilka minut. Upieczony chlebek chwilę studzimy na kuchennej kratce. Można go dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Kaja 18 stycznia 2014 o 15:01

    Takie jedno zasadnicze pytanko: Jak długo go piec?
    Bo najpierw pisze „Czas pieczenia: 40 min.”, a potem „Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach.” i lekko się pogubiłam 😀

    • Tosia 18 stycznia 2014 o 15:04

      Słuszne pytanie, wyszła literówka, a raczej „cyfrówka” 🙂
      Chlebek pieczemy 35 minut, po tym czasie wbijamy patyczek i sprawdzamy, czy jest suchy, jeśli nie – dopiekamy jeszcze ok. 5 minut.
      Pozdrawiam!

  • Rosemarie aka Roza Bielikov 18 września 2013 o 18:21
    Ocena:

    Tosiu, a gdybym nie chciała tego chlebka na słodko i pominęła cukier lub zmniejszyła jego ilość, to wyjdzie znośnie?

    • Tosia 18 września 2013 o 18:40

      Myślę, że tak, ale zmniejszyłabym w takim wypadku ilość mleka i oleju, tak po 30 ml mniej, bo ciasto może przez to wyjść zbyt lejące. Powodzenia, czekam na wieści, czy w wersji na słono wyjdzie w takich proporcjach 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej