Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Masło rozpuszczamy w rondelku, a następnie studzimy. Mieszamy z mlekiem, które wlewamy do rozbełtanych jajek. Mąki przesiewamy do misy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy ze sobą chwilę ciasto, jedynie do połączenia składników. Pod koniec mieszania dodajemy świeżo starty imbir. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy odrobiną ciasta. Wykładamy do formy ciasto na chlebek, wyrównujemy wierzch wilgotną dłonią lub łyżką.
pieczenie
30 min
pieczenie
2. Chlebek wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach. Pod koniec pieczenia wbijamy patyczek i sprawdzamy, czy jest suchy. Jeśli tak, to wyciągamy chleb z piekarnika. W przypadku kiedy patyczek jest oblepiony ciastem, dopiekamy go jeszcze kilka minut. Upieczony, lekko zarumieniony chlebek wyciągamy z piekarnika i przekładamy na kuchenną kratkę.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Kasia 18 lutego 2016 o 20:57

    Witam ! dopiero dokryłam tę stronę 😀 Chciałabym upiec sobie teraz ten chlebek by mieć jutro na śniadanie ..jednakże czy mąkę pszenną mogę zastąpić mąką ryżową?

  • Milena 15 maja 2015 o 22:53

    Witaj,
    czy jest szansa na zastąpienie czymś innym jajek? Może być np mleko kokosowe? Okazało się, że muszę wykluczyć nabiał, drożdże, jajka i gluten… Szukam pomocy 🙁

    • Tosia 16 maja 2015 o 19:40

      Dzień dobry,
      Można spróbować zastąpić jajka siemieniem lnianym (po zalaniu wrzątkiem) lub np. zmiksowaną kukurydzą z puszki, ale trudno mi podać proporcje, musiałabym przygotować na nowo cały przepis.
      Zachęcam za to do upieczenia tego bezglutenowego chleba bez drożdży:https://smakowitychleb.pl/bezglutenowy-chleb-zycia/
      Pozdrawiam 🙂

      • Milena 18 maja 2015 o 21:58

        Chlebek życia już piekłam, miałam nadzieję na coś „chlebowego” 🙂
        Dziękuję 🙂

  • Sławomir 28 marca 2013 o 15:55

    czy proszek do pieczenia można zastąpić drożdżami instant ?? ile ich trzeba by bło dodać ?
    Pozdrawiam

    • Tosia 28 marca 2013 o 17:51

      Szczerze mówiąc, to nie bardzo. Przepis powstał specjalnie z myślą o proszku do pieczenia, aby był szybki i lekki. W przypadku użyciu drożdży, trzeba by było przerobić cały przepis, poczynając od proporcji, kończąc na zagniataniu, wyrastaniu ciasta drożdżowego, a nawet zmieniając czas pieczenia.
      Jeśli zależy Panu na chlebku kukurydzianym z drożdżami, proponuję wykorzystać ten przepis https://smakowitychleb.pl/meksykanski-chleb-z-chilli/
      Zamiast chilli, można użyć imbiru, jeśli takie połączenie smakowe Panu odpowiada.
      Pozdrawiam.

  • Ber 1 lutego 2013 o 22:17

    Dziś odkryłam ten blog – świetne przepisy, wypróbowałam chlebek orkiszowy -pyszny! Czy w tym przepisie mogę zastąpić mąkę pszenną inną?
    Pozdrawiam

    • Tosia 2 lutego 2013 o 00:18

      Witam serdecznie.
      Tak, może Pani zastąpić mąkę pszenną chlebową inną mąką np. pełnoziarnistą, albo orkiszową. Zmieni się co prawda konsystencja ciasta chlebowego i smak, ale powinien się udać.
      To zależy też o jaką mąkę Pani chodzi (proporcje mogą się trochę zmienić).
      Pozdrawiam.

  • Izabeli 11 listopada 2012 o 03:26

    Tosiu miła, do tego chlebka kukurydzianego to ile jajek potrzeba? ze 2? Bo piszesz, że „Mieszamy z mlekiem, które wlewamy do rozbełtanych jajek”…. Może być przyjemny taki chlebek… No i zakwasu nie mogę znaleźć, oczywiście przepisu… Bardzo piękny blog, serdeczności…

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej