Puszysty w dotyku, kukurydziany smak i zapach imbirowy. Taki jest chlebek kukurydziany z dodatkiem świeżo startego imbiru.
Propozycja ta powstała z myślą o zabieganych i wszystkich osób, które stawiają pierwsze kroki w pieczeniu domowego chleba. Często, tego typu wypieki z mąką kukurydzianą nazywane są chlebkami. Jest to sprawa względna, ponieważ dla wielu osób chlebek ten będzie bardziej ciastem niż chlebem. Wynika to z faktu, że nie wypieka się go używając drożdży spożywczych, czy zakwasu. Środkiem spulchniającym jest tu proszek do pieczenia, dzięki któremu ciasto nie musi wyrastać przed pieczeniem. Dzieje się to gdy znajduje się w piekarniku.
Chlebek kukurydziany piekłam w prostokątnej formie i pokroiłam go na kwadraty, ale możecie śmiało zdecydować się na okrągłą formę. Moim zdaniem jest to bardziej chleb niż ciasto, co utwierdziło mnie w przekonaniu, gdy żółte kwadraciki pokroiłam wzdłuż na pół, traktując je jako pieczywo do kanapek.
Kukurydziany smak świetnie komponuje się np. z żółtym serem, ale równie dobrze będzie smakować np. z ulubioną konfiturą. Dlatego możecie go jeść na wiele sposobów 🙂
Witam ! dopiero dokryłam tę stronę 😀 Chciałabym upiec sobie teraz ten chlebek by mieć jutro na śniadanie ..jednakże czy mąkę pszenną mogę zastąpić mąką ryżową?
Można spróbować tak zrobić, ale proszę pamiętać, że z samej mąki bezglutenowej nie wyjdzie tak puszysty chlebek. Mam na blogu wersję bezglutenową chlebka kukurydzianego i jednak jest zupełnie inny: https://smakowitychleb.pl/cornbread-bezglutenowy-chleb-kukurydziany/ 🙂
Witaj,
czy jest szansa na zastąpienie czymś innym jajek? Może być np mleko kokosowe? Okazało się, że muszę wykluczyć nabiał, drożdże, jajka i gluten… Szukam pomocy 🙁
Dzień dobry,
Można spróbować zastąpić jajka siemieniem lnianym (po zalaniu wrzątkiem) lub np. zmiksowaną kukurydzą z puszki, ale trudno mi podać proporcje, musiałabym przygotować na nowo cały przepis.
Zachęcam za to do upieczenia tego bezglutenowego chleba bez drożdży:https://smakowitychleb.pl/bezglutenowy-chleb-zycia/
Pozdrawiam 🙂
Chlebek życia już piekłam, miałam nadzieję na coś „chlebowego” 🙂
Dziękuję 🙂
czy proszek do pieczenia można zastąpić drożdżami instant ?? ile ich trzeba by bło dodać ?
Pozdrawiam
Szczerze mówiąc, to nie bardzo. Przepis powstał specjalnie z myślą o proszku do pieczenia, aby był szybki i lekki. W przypadku użyciu drożdży, trzeba by było przerobić cały przepis, poczynając od proporcji, kończąc na zagniataniu, wyrastaniu ciasta drożdżowego, a nawet zmieniając czas pieczenia.
Jeśli zależy Panu na chlebku kukurydzianym z drożdżami, proponuję wykorzystać ten przepis https://smakowitychleb.pl/meksykanski-chleb-z-chilli/
Zamiast chilli, można użyć imbiru, jeśli takie połączenie smakowe Panu odpowiada.
Pozdrawiam.
Dziś odkryłam ten blog – świetne przepisy, wypróbowałam chlebek orkiszowy -pyszny! Czy w tym przepisie mogę zastąpić mąkę pszenną inną?
Pozdrawiam
Witam serdecznie.
Tak, może Pani zastąpić mąkę pszenną chlebową inną mąką np. pełnoziarnistą, albo orkiszową. Zmieni się co prawda konsystencja ciasta chlebowego i smak, ale powinien się udać.
To zależy też o jaką mąkę Pani chodzi (proporcje mogą się trochę zmienić).
Pozdrawiam.
Tosiu miła, do tego chlebka kukurydzianego to ile jajek potrzeba? ze 2? Bo piszesz, że „Mieszamy z mlekiem, które wlewamy do rozbełtanych jajek”…. Może być przyjemny taki chlebek… No i zakwasu nie mogę znaleźć, oczywiście przepisu… Bardzo piękny blog, serdeczności…
Tak, chodzi o dwa jajka.
Przepis na zakwas znajduje się tutaj: https://smakowitychleb.pl/zakwas-zytni-krok-po-kroku/
Pozdrawiam!