Puszysty w dotyku, kukurydziany smak i zapach imbirowy. Taki jest chlebek kukurydziany z dodatkiem świeżo startego imbiru.
Propozycja ta powstała z myślą o zabieganych i wszystkich osób, które stawiają pierwsze kroki w pieczeniu domowego chleba. Często, tego typu wypieki z mąką kukurydzianą nazywane są chlebkami. Jest to sprawa względna, ponieważ dla wielu osób chlebek ten będzie bardziej ciastem niż chlebem. Wynika to z faktu, że nie wypieka się go używając drożdży spożywczych, czy zakwasu. Środkiem spulchniającym jest tu proszek do pieczenia, dzięki któremu ciasto nie musi wyrastać przed pieczeniem. Dzieje się to gdy znajduje się w piekarniku.
Chlebek kukurydziany piekłam w prostokątnej formie i pokroiłam go na kwadraty, ale możecie śmiało zdecydować się na okrągłą formę. Moim zdaniem jest to bardziej chleb niż ciasto, co utwierdziło mnie w przekonaniu, gdy żółte kwadraciki pokroiłam wzdłuż na pół, traktując je jako pieczywo do kanapek.
Kukurydziany smak świetnie komponuje się np. z żółtym serem, ale równie dobrze będzie smakować np. z ulubioną konfiturą. Dlatego możecie go jeść na wiele sposobów 🙂