Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, płatki orkiszowe i sól. Wlewamy letnią wodę i mieszamy ciasto ręką lub drewnianą łyżką jedynie do połączenia składników.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy i posypujemy płatkami orkiszowymi. Wierzch wyrównujemy łyżką. Keksówkę przykrywamy ściereczką na 4,5 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy chleb przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut.
Smakowita
Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.
Ocena czytelników: 5 z 6 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min