Lubicie chleby o ciekawym wnętrzu? Ten chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie wzbogaciłam płatkami orkiszowymi – dzięki temu zyskuje smak i oryginalną strukturę. Nie wymaga formowania, możecie go upiec w zwykłej keksówce. Odpowiedni również dla tych, którzy rozpoczynają swoją przygodę z chlebami na zakwasie.
W końcu kupiłam mąkę orkiszową, na opakowaniu nie było informacji o typie, zdjęcie pokazywało chleb razowy i dopiero po powrocie do domu doczytałam, że to typ… 1400. Czy będzie pasowała do tego przepisu? Jeśli tak – to czy modyfikować jakoś proporcje?
Chleb się uda bez problemu.
Dziękuje,fajny przepis,wypiek bardzo udany i bardzo smaczny.Pozdrawiam
Super przepis !!! Dzisiaj w końcu się doczekałem 😀 Zakwas pięknie pracował i mogłem zrobić ten przepyszny chlebek ( od razu 3 😀 ). Mega prosty i przepyszny, tylko potrzeba troszeczkę cierpliwości 😀
Pozdrawiam 😉
Witam,bardzo dobry chlebek,chociaż zapowiadał się nieciekawie,słabo rósł ,mimo starego zakwasu i ciasto bardzo gęste,zamiast płatków orkiszowych dałam zmielone siemię lniane(przyznam się ,że dodaje do prawie każdego chleba)Jestem na Islandii i piekę z islandzkiej mąki,bez numerów, wybór nie duży,ale chleby wychodzą
Pozdrawiam serdecznie 😊
Jaki jest właściwie czas wyrastania? Podane są dwa czasy, który prawdziwy?
4,5 h tak jak w opisie przepisu
Mam żytni zakwas, na którym piekę chleby z Pani przepisów już ponad rok. Wszystkie wychodzą bardzo dobre ale chcę użyć innej mąki i proszę o podpowiedź ile użyć wody i zakwasu do 250 g mąki orkiszowej typ 1850 i 250 g mąki żytniej typu 750. W przepisach nie mogę znaleźć zastosowania takich rodzajów mąki i proporcji. Może Pani określić czas wyrastania i pieczenia?
Witam, chleby pyszne i fajna zabawa przy pieczeniu 🙂
Jedna uwaga – w przeliczniku foremek, który jest bardzo pomocny, przydałoby się dodać jednostkę „gramy”, bo w każdym przepisie taka jednostka występuje, a przeliczanie łyżek i szklanek (też o różnej pojemności) każdego rodzaju mąki na gramy jest dość uciążliwe
Czy ten przepis mogę zmodyfikować: tzn. mąka żytnia pełnoziarnista 2000, mąka orkiszowa, mąka gryczana, mąka pszenna pełnoziarnista, mąka pszenna 550. Plus nieco płatków owsianych i ziaren słonecznika, (do ciasta; na zewnątrz nie posypuję). Oczywiście zakwas żytni (świeżo zrobiony w/g Pani przepisu) i sól, woda jak w przepisie. Foremka keksówka, suma ilościowa produktów identyczna, łącznie około 1 kg. Czy nie stanowi problemu wykorzystanie jako dodatku mąki krupczatki? Oczywiście mała ilość jednorazowo. Pozdrawiam.
Dzień dobry.
Wczoraj upiekłam chleb. Ładnie wyrosl i smak tez dobry. Jest bardzo mokry w środku o strasznie kruszy się podczas krojenia. Dałam 450ml wody bo nie mogłam umieszac łyżka. Jaką powinna być konsystencja ciasta? Pomimo dodania większej ilości wody moje było bardzo zbite jak plastelina. Piekłam też dłużej około 1h. Wydaje mi się, że to i tak za krótko w takiej temperaturze.
Nie wiem też co jest grane, ale ostatnio, aby dokarmic zakwas i uzyskać konsystencję gęstej śmietany muszę dac około 50% wody więcej, tzn. 100g maki, 150g wody.
Pozdrawiam
Ciasto żytnie powinno być plastyczne. Jak chleb się kruszy to znaczy, że było za mało wody. Jeśli zakwas do konsystencji gęstej śmietany potrzebuje więcej wody to znaczy, że Pani mąka razowa ma sporo otrębów i jest „gruba”. Proszę się nie bać wody.
Generalnie chleby na bazie 0,5 kg mąki potrzebują zaledwie 40 minut w sprawnie działającym piekarniku.
Właśnie odstawiłam ten chlebek do wyrastania ale niepokoi mnie gęstość ciasta Moje było bardzo gęste także łyżka nie dało się mieszać musiałam ręką Przydałoby się żeby pani pisała jaka powinna być gęstość ciasta bo ja się martwię czy nie będzie się kruszył
Witam. Chciałabym upiec chleb orkiszowy .
W swojej kuchni mam mąkę orkiszową wolno mieloną typ 2000, mąkę pszenną wolno mieloną 2000 i mąkę żytnią wolno mieloną 2000.
W jakich proporcjach zrobić zaczyn ze świeżych drożdży aby wyrosły jak trzeba? W moim przepisie mam: drożdże świeże 15g, ciepła woda 250ml, łyżeczka cukru, łyżeczka mąki orkiszowej 2000. Proszę o korektę ilości jeśli coś jest nie tak 🙁
W dalszej części przepisu mam: zaczyn 30 dag + mąka orkiszowa 2000 (0,5 kg) + łyżeczka kopiasta soli + ciepła woda 250ml. Czy te proporcje są również prawidłowe, jeśli nie bardzo proszę o korektę ilości. Czy mąkę orkiszową 2000 zmieszać z jakąś inną mąką dla poprawienia smaku ? (pszenna 2000, żytnia 2000, takie posiadam 🙂 )
Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam serdecznie. Asia
Dzień dobry
Będę szczera, po to powstają nowe przepisy na blogu i jest ich kilkaset, aby nie pisać dla każdego przepis indywidualnie 🙂
Trudno też mi się wypowiadać na temat losowego przepisu z internetu, bo go nie pisałam.
Zawsze chętnie pomogę jak ktoś ma problem z przepisem na blogu, tej receptury nie znam.
Pozdrawiam.
Właśnie zrobiłam swój pierwszy zakwas na mące żytniej. Wyszedł wspaniały więc odłożyłam trochę na następny a z reszty zrobiłam chleb z mąki orkiszowej do wypieku chleba. Piekę w automacie. Po drugim mieszkaniu ciasta wyjęłam mieszadło, chleb wygładziłam wilgotną dłonią i zostawiłam do wyrośnięcia. Myślałam że będzie rósł kilka godzin a on już po godzinie podwoił swoją objętość. Włączyłam więc funkcję pieczenia i tu zaczął się problem bo chleb zaczął opadać i na koniec zrobił się w środku lej. Tak sobie myślę że może zakwasu było za dużo? 500 g mąki orkiszowej pół litrowego słoika zakwasu i 150 ml wody, sól, cukier i łyżeczka oleju.
Ale co to za proporcje? Nie radzę na początku tak eksperymentować, szkoda składników 🙂
Na 500 g mąki dałabym góra 150 ml aktywnego zakwasu.
Bardzo smaczny chlebek, wlasnie biore sie za upieczenie go po raz drugi.
Czytam Pani blog i jestem zachwycona tylko mam dylemat bo parę razy piekłam chleb w keksowkach jednorazowych i spod się jakby zaparowal i był nie do pieczony. Wina foremek czy coś nie tak zrobiłam. Oczywiście były wysmarowane.
Hmm moim zdaniem kwestia grzałki, może nie ustawiła Pani pieczenia góra-dół, tylko np. górne grzanie?
Za pierwszym razem wyszedł mi zakalec ale miałem młodziutki zakwas no i włożyłem ciasto w foremce na noc do lodówki bo mi się nie chciało czekać do północy i jeszcze piec i to był mój błąd. Dzisiaj zrobiłem drugi raz i wyszedł rewelacyjny – przepis jest świetny ja dałem 100 g maki i 50 g zakwasu więcej bo mam troszkę większa foremkę i zostawiłem na całą noc w ciepłym pokoju i wyrósł mi piękny a po upieczeniu niebo w gębie 🙂
Oczywiście 5 gwiazdek
Witam. Wlasnie upieklam chlebek z tego przepisu. Wyszedł dobry Tylko troche wilgotny w srodku,zastanawiam sie czy 40min pieczenia to nie za krótko??? Piekę chleb od paru lat i mam swoj przepis ,podobny tylko inne proporcje ale pieke go zawsze 1h 20min.
Juz rozumiem 🙂 Ja pieke od razu dwie keksowki i maki daje 1,5kg. 🙂
Wiele zależy od piekarnika i jego grzałki. Jak na taką gramaturę czas pieczenia jest jak najbardziej dobry, ale warto przystosować pod swoje warunki, lepiej piec do suchego patyczka 🙂
Tak to prawda 🙂 🙂 ale chlebek nawet lekko wilgotny jest pyszny 🙂 🙂 🙂 Pozdrawiam.
Pani Tosiu czy mozna na pani stronie szybko znalesc przepis na chleb o okreslonej mace? np chleb z maki przennej razowej? Bez wchodzenia w maki przenne I pokolei szukanie przepisow az natrafie na przepis w ktorej uzywa sie maki przennej razowej?
Jest wyszukiwarka gdzie można wybrać dowolną bazę i mąkę, ale nie ma to rozgraniczenia na typy, razowe itp.
Proponuję wpisywać w okienko wyszukiwania „razowy”, „razowa”, „razowiec”, może coś wynajdzie 🙂
Witam,
Czym może być spowodowane bardzo szybkie wyrastanie chleba? Zrobiłam wszystko według przepisu, zostawiłam chleb obok kaloryfera i po niecałych 2h uciekał z keksówki (26 cm!) 😉 Dodam, że zakwas jest młody.
Pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry,
Bardzo dziwna sprawa, myślę, że to jednak ten kaloryfer, temperatura była za wysoka i to przyspieszyło fermentację.
A jak wyszedł po upieczeniu? 🙂
Dziękuję za odpowiedź 🙂 całkiem smaczny, chociaż mam wrażenie, że bardziej zwarty od poprzednich chlebów i chyba troszkę się zapadł. Myślę, że spróbuję ponownie w większej blaszce i dalej od kaloryfera żeby miał więcej czasu na wyrośnięcie 🙂 Za to chleb orkiszowy z ziarnami wyszedł bajecznie!
Witam,
Wlasnie robie ten chlebek i jestem w trakcie czekania az wyrosnie. Mam pytanie jak go piec? No wiem w jakiej temperaturze ale czy to ma byc na obiegu czy po prostu gora dol?
Pozdrawiam
Zawsze pieczemy góra-dół, jeśli inaczej jest to zaznaczone w przepisie 🙂
Witam! Zaczynam moją przygodę z chlebem żytnim. Do tej pory piekłam pyszny chlebek wieloziaristy niestety na mące krupczatce i drożdżach. Chleb jest pyszny z dużą ilością ziaren, tak jak lubimy.
Chcieliśmy jednak zmienić dietę i piec chleb żytni bądź z orkiszem. No więc zrobiłam zakwas wg przepisu, 5 dni dokarmiając. Upiekłam jeden chleb żytni, drugi chleb żytni :(((( i poszedł do kosza. Twarda niesmaczna glina.
Jak mój zakwas przygotować do pieczenia żeby chlebek smakował?
Zacznę może od pytania czy ten zakwas w ogóle bąbelkuje i pachnie octowo?
Pachnie octowo ale bąbelków nie ma 🙁
Mam na myśli jakiekolwiek oęcherzyki powietrza? W takim razie trzeba dokarmiać, jak nie ruszy to nie uda się na nim upiec chleba 🙁
Witam
Upiekłem razowca na zakwasie pszennym młodym, dodałem trochę świeżych drożdży gdyż dowiedziałem się od Was ze młody zakwas może nie poradzić sobie z rośnięciem.
Ku mojemu zdziwieniu po godzinie musiałem rozpocząć pieczenie ponieważ wyrósł wystarczająco.
Chleb wyszedł dobry
Pozdrawiam
Dzień dobry,
W takim razie proszę nie dodawać drożdży, było ich na pewno dużo w połączeniu z zakwasem. Nawet na drożdżowy chleb godzina to za mało i tylko przy zbyt dużej ilości drożdży chleb może wyrosnąć w takim czasie, ale to wpływa na jego smak, potem się zapada i nie jest to dobry pomysł 🙂 Proszę dać szansę zakwasowi, może sam sobie poradzi z ciastem. Powodzenia!
Zacznę może od pytania czy ten zakwas w ogóle bąbelkuje i pachnie octowo? Może nie jest aktywny
Jak zrobić żeby był aktywny?
Na blogu jest kilka poradników o zakwasie i tam też są dokładne wskazówki jak dokarmiać zakwas 🙂 na razie musi Pani cierpliwie go dokarmiać, wychodzi na to, że ten zakwas nigdy się nie udał
Zostawiłam w ciepłym na dłużej i zaczął bąbelkować 🙂 teraz można piec? Właściwie to chyba wolę chleb żytni ale to mi się chyba nigdy nie uda :(((
Jeśli 8 godzin po dokarmieniu zakwas ma bąbelki to można odmierzać aktywną część do ciasta. Reszta do lodówki na następny raz 😉
Witam, wszystko zrobiłam jak w przepisie a chleb niestety glina. Zakwas bąbelkował, chleb ładnie wyrósł, ale po wsadzemiu do pieca skurczył się. Co mogłam źle zrobić. Mam młody zakwas (1 m-c ) więc dodałam odrobinkę drożdży suszonych.
Bardzo smaczny, fajnie wyrósł, skórka jest chrupiąca. Dzięki 🙂
Pani Tosiu, próbowałam przedwczoraj, ale chyba coś z zakwasem nie tak – jestem kompletnym nowicjuszem! Chleb bardzo zbity, bo minimalnie wyrósł, ale był chociaż zjadliwy, i nie poszedł do kosza….wiele drożdżowych chlebów z orkiszowy i żytniej już wyrzuciłam 😉
Mąkę żytnią mam tylko razową, bo tu w UK gdzie mieszkam, nie ma wyboru…
Ale próbuję jeszcze raz dzisiaj – do skutku!!!
W moim zakwasie nie było dużych bąbli – kilka malutkich …. ale kwaśny jest jak nie wiem co, no i brzydko pachnie ….
Mam kilka foremek, ale mniejszych i większych ….czy mogę zwiększyć procentowo np 20% wszystkich składników, jezeli tak, to jak długo piec …?
Jeszcze jedno pytanie, mąż nie moze jeść owsa, ani pszenicy czym zastąpić płatki owsiane …?
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam 🙂
Dzień dobry!
Jeśli chleb był zbity to znaczy, że zakwas nie był prawdopodobnie odpowiednio aktywny. Być może trzeba go było jeszcze mocniej dokarmić, aby ładnie bąbelkował. Zapach octowy to dobry znak.
Młody zakwas potrzebuje zazwyczaj więcej czasu niż w przepisie. Kolejna sprawa jest taka, że żytnie wypieki są trudne, z drożdżami raczej nie współpracują, więc wybrała sobie Pani trudny temat jak na początek przygody.
A może jakiś inny i łatwiejszy przepis? np. na prosty chleb żytni.
Płatki owsiane można zastąpić jagalynymi/żytnimi, albo kaszą np. jaglaną 🙂
Pozdrawiam!
Niebo w gębie! 😀
🙂
Niezwykle pyszny chlebek 🙂
Chleb wyrasta,ostatnio ponad formę,nie jest kwaśny.po naciśnięciu palcem szybko się podnosi. Metodą potrójnego zakwaszania piekę ciasto drożdżowe i też szybko rośnie i jest pyszne.Spróbuję jednokrotnego zakwaszania większą ilością mąki.
Zakwas półroczny, zawsze daję pół na pół żytni i pszenny. Wyjęty z lodówki dobę przed pieczeniem i dokarmiony dwa razy. Drożdźy nie używam, profanacja chleba na zakwasie 🙂 To chyba proporcje powodują szybkie wyrastanie. Moje chleby wyrastają przy kaloryferze w nadmuchanej spiętej torbie foliowej, polecam ten sposób. Nie wysychają i rosną szybciej. Dodatkowo ten chleb jest długo świeży, nie wysycha tak szybko, jak same pszenne. Właśnie piecze się kolejny akurat, zdecydowanie mój ulubiony. pozdrawiam
A to już sprawa rozwiązana dlaczego chleb tak szybko wyrasta i to wcale nie kwestia metody wyrastania w torbie foliowej. Zakwas zazwyczaj dokarmia się raz i zostawia na góra 10 godzin.
Zakwas dokarmiany drugi raz to już dokarmiony zaczyn i po dobie to już właściwie ciasto chlebowe, coś takiego można by piec w formie. Moim zdaniem to zbędny zabieg i trochę starta czasu, tym bardziej, że im zakwas dłużej stoi dokarmiony, tym potem chleb jest kwaśniejszy, a ciasto się zapada, bo nie daje rady, aby dłużej rosnąc, ale oczywiście zrobi Pani jak uważa 😉
Cieszę się, że receptura się spodobała.
Pozdrawiam!
Wspaniały, pyszny chleb. Nie dodawałam płatków, natomiast wody 400 ml. Wyszedł miękki, dużo dziurek i wyrósł w 2,5 godz. byłam zdziwiona, że tak ekspresowo. Orkisz i żyto samo zdrowie, polecam.
To rzeczywiście szybko, a na samym zakwasie? Zakwas młody, czy 'doświadczony’? 🙂
Czasem mimo wszystko lepiej poczekać cierpliwie chociaż te 3 godziny, bo jak chleb za krótko wyrasta (nawet jeśli się podnosi) to potem może mieć mniej smaku i popękać w trakcie pieczenia.
Cieszę się jednak, że smakowało 🙂
Dziękuje za odpowiedz. JuZ upiekłam zwiększajac trochę ilośc mąki żytniej. Chleb jest genialny!!!
Witaj,
Czym mozna zastąpić płatki orkiszowe?
Witam 🙂
Płatkami owsianymi, jaglanymi lub żytnimi.
Witam, a gdybym użyła 200g żytniej 2000 i 300g orkiszowej 700? Takie proporcje będą ok? Pozdrawiam:)
Tak 🙂 Pozdrawiam!
Witam, czy chleb można piec w piekarniku parowym (funkcja pieczenie + gotowanie na parze)
Można, często stosuję metodę rozgrzewania piekarnika w termoobiegu i wrzucaniu do miseczki ze stali nierdzewnej kostek lodu, aby piekarnik był naparowany. Dzięki temu powstaje chrupiąca skórka, ale ta metoda najlepiej się sprawdza na początku pieczenia, niekoniecznie przez całe 30-40 minut. To wszystko zależy od przepisu i chleba jaki chcemy uzyskać.
Pozdrawiam.
Witam mam pytanie odnośnie pieczenia chleba, można piec na termoobiegu czy lepiej ustawiać góra dół?
Dzień dobry,
Zawsze pieczemy góra-dół, chyba że inaczej jest zaznaczone w przepisie. Termoobieg wysusza trochę pieczywo i ma o 20 stopni więcej niż w klasycznym trybie.
Stosuje się go czasem do chlebów na zakwasie tylko na pierwsze 10-15 minut pieczenia, aby skórka była bardziej chrupiąca, wtedy też dbamy o to, aby piekarnik był zaparowany (na dole miseczka ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu).
W przypadku tego przepisu można tak zrobić, że pierwsze 10 minut termoobieg 240 stopni, potem już według przepisu.
Czy nada się do tego chleba mąka orkiszowa 2000 albo 1100? Zalegają mi i nie wiem co z nimi zrobić.
Mąka orkiszowa razowa (typ 2000) w połączeniu z mąką żytnią razową może stworzyć fajny razowiec na zakwasie: https://smakowitychleb.pl/razowiec-na-zakwasie/
W tym przepisie bardziej się uda modyfikacja z mąką orkiszową typ 1100, tylko być może będzie potrzeba odrobinę więcej wody 🙂
Tosia, bardzo Ci dziękuję, że odpowiedziałaś na moją prośbę:) Chleb jest pyszny (co wcale mnie nie dziwi:)) i całkiem różni się od tego z piekarni. A mam do Ciebie kolejną prośbę: bardzo lubię chleby z dużą, a nawet bardzo dużą ilością ziaren. Do tego dodałam 150g prażonego słonecznika i trochę siemienia lnianego. Ale to ciągle mało jak dla mnie. Czy znasz może przepis na chleb pełno- i wieloziarnisty? One często mają nazwę „Fit”. Będę wdzięczna:) Gorąco pozdrawiam:)
Mamy np. przepis na chleb fitness, jest w nim trochę skarbów: https://smakowitychleb.pl/chleb-fitness-na-zakwasie-zytnim/
Pozdrawiam 🙂
Dziękuję za wskazanie przepisu i następnym razem go wypróbuję. Choć mam przeczucie, że będzie smaczny:)Miłego dnia:)
A jak zrobić taki zakwas?
Wszystkie potrzebne informacje są na blogu: https://smakowitychleb.pl/zaczac-piec-chleb-zakwasie/ + https://smakowitychleb.pl/zakwas-jak-to-dziala/ + https://smakowitychleb.pl/zakwas-zytni-krok-po-kroku/
Zapraszam do lektury 🙂
Witam zakwas robię tak: do czystego ok litrowego słoika wsypuję 50g mąki żytniej typ 2000, i wlewam 50ml wody mieszam, czynność powtarzam w sumie przez 4 dni . Powstały zakwas ma 200g . Wstawiam go do lodówki,w szczelnie zakręconym słoiku na ok 3-4 dni. Żeby upiec chleb trzeba ten zakwas wyjąć z lodówki poczekać aż osiągnie temperaturę pokojową i dokarmić tzn , dosypać np 3łyżki mąki żytniej i 3łyżki wod zamieszać. Czynność powtórzyć co trzy godziny np 11, 14 , 17 , wieczorem użyć aktywnego zakwasu do zrobienia zaczynu. Zakwas powinien mieć kwaśny zapach juz w drugim dniu , jeśli pachnie nieładnie zacząć od nowa. EWA. RAZ W TYGODNIU WYJĄĆ Z LODÓWKI OCIEPLIC I DOKARMIĆ , CZY PIECZEMY CHLEB CZY NIE .
Dzień dobry,
Dziękujemy za komentarz, ale wszystkie podstawowe informacje o przygodzie z pieczeniem na zakwasie są już o nas na blogu:
https://smakowitychleb.pl/zakwas-zytni-krok-po-kroku/
https://smakowitychleb.pl/zaczac-piec-chleb-zakwasie/
https://smakowitychleb.pl/zakwas-jak-to-dziala/
https://smakowitychleb.pl/ciasto-na-zakwasie-krok-po-kroku/
Pozdrowienia 🙂
Wita. Ja najpierw do ok ok 200g mąki dodaję 100ml zakwasu uzupełnia filtrowana wodą i mieszam drewnianą łyżką do konsystencji gęstej śmietany i odstawiamy na 24 godziny i do pro potem dodaję mąkę orkiszowa woda ,sól,miód oraz siemię lniane, sezam i czasami słonecznika a resztę robię jak w opisie wyżej. Pozdrawiam.Bogusław.
Dzień dobry,
Oczywiście, możliwości i technik jest dużo, chociaż zakwasowi po przygotowaniu zaczynu (czyli ten pierwszy etap) zazwyczaj wystarczy ok. 8 godzin. Zauważyłam, że im dłużej ciasto wyrasta, tym potem chleb jest niestety kwaśniejszy, ale to też kwestia gustu.
Pozdrawiam 🙂
Szanowni Państwo, piszecie tylko przepisy chleb na zakwasie ale jak zrobić ten zakwas???? chętnie bym upiekła taki chlebek ale nie mam podstawowego składnika jakim jest właśnie ten zakwas nazywany przez was aktywny, a czy jest jeszcze inny i czy jest różnica??? i jak go nabyć lub zrobić:) będę wdzięczna za podanie mi tego przepisu. pozdrawiam:)
Dzień dobry.
To nie do końca prawda, na blogu jest dział z przepisami na wypieki drożdżowe i jest ich znacznie więcej niż na zakwasie, bo aż 397, zachęcam do przeglądania: https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleby-pieczone-na-drozdzach-spozywczych/
Co do zakwasu, wszystkie potrzebne informacje są już zawarte we wpisach teoretycznych, więc odsyłam do lektury:
https://smakowitychleb.pl/zaczac-piec-chleb-zakwasie/
https://smakowitychleb.pl/zakwas-jak-to-dziala/
https://smakowitychleb.pl/zakwas-zytni-krok-po-kroku/
Pozdrawiam 🙂
Marzy mi się, żeby taki chlebek można było kupić w spożywczaku, czy w piekarni. Teraz ciężko trafić na dobrej jakości chleb
To prawda, ciężko, na szczęście można wypiekać w domu 🙂