Przepis

przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn. Odstaw na noc w misce przykrytej folią aluminiową (co najmniej 8 godzin).
wyrabianie
4 min
wyrabianie
2. Po upływie czasy wyrastania zaczynu dodaj do niego resztę składników, oprócz wody. Powoli dolewaj ciepłą wodę, małymi porcjami. Dolewaj i zagniataj ciasto aż osiągnie elastyczną, przypominającą ciepłą plastelinę konsystencję.
wyrastanie
360 min
wyrastanie
3. Prostokątną formę o długości 15 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp wewnątrz otrębami. Umieść w niej ciasto i uklep je w środku. Ciasto przykryj folią aluminiową i odstaw na 4-6 godzin w temperaturze pokojowej.
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Przed końcem wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw wyrośnięte ciasto i piecz ok. 35 minut. Wyjmij bochenek i wystudź na kratkach piekarnika.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Hanna 24 marca 2016 o 22:40

    Czy amaranths to jest kasza jaglana?

  • Julitta 23 lipca 2015 o 16:32

    Mam pytanie dot.amarantusa. O jaki chodzi, bo w sprzedaży jest i do gotowania i do bezpośredniego stosowania.Z góry dziękuję za odpowiedź.

  • Natalia 29 sierpnia 2014 o 23:00

    czy konieczny jest dodatek syropu klonowego, czy można go zastąpić miodem? 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej