mąka pszenna typ 650 150 g
letnia woda 220 ml
sól 1,5 łyżeczki
mąka orkiszowa jasna typ 700 250 g
zakwas żytni(zaczyn) 100 g
mąka żytnia razowa (zaczyn) 150 g
letnia woda (zaczyn) 150 ml
semolina 300 g
syrop klonowy 15 g
amarantus 30 g
12 godz. 35 min.
Czas całkowity
12 godz.
Czas wyrastania
35 min.
Czas wypieku
Czy amaranths to jest kasza jaglana?
Nie, amarantus to amarantus 🙂 Tutaj była jego prażona wersja, ale można śmiało pominąć!
Mam pytanie dot.amarantusa. O jaki chodzi, bo w sprzedaży jest i do gotowania i do bezpośredniego stosowania.Z góry dziękuję za odpowiedź.
Chodzi o gotowy do użycia amarantus, prażony, czyli tak zwany popping 🙂
czy konieczny jest dodatek syropu klonowego, czy można go zastąpić miodem? 🙂
Można zastąpić miodem lub syropem z agawy:)