Przepis

autoliza
20 min
autoliza
1. Do pszennej mąki chlebowej dodajemy aktywny zakwas żytni i wodę. Mieszamy krótko i odstawiamy na 20-30 minut. Dzięki temu etapowi późniejsze wyrabianie może potrwać krócej.
pierwsze wyrastanie
300 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrabiamy ciasto na chleb z ziarnami przez 5 minut w misie robota kuchennego. Przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 5-6 godzin lub do zwiększenia objętości ciasta o 30-50%. Czas wyrastania może różnić się w zależności od temperatury otoczenia lub siły zakwasu.
formowanie
10 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto na chleb z ziarnami dzielimy na dwie części i formujemy podłużne bochenki. Obtaczamy dookoła w mieszance ziaren i przekładamy do lekko natłuszczonych foremek.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
4. Foremki z chlebami przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. W czasie 1-2 godzin powinny wypełnić foremki.
pieczenie
35 min
pieczenie
5. Wyrośnięte bochenki nacinamy wg uznania i wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 230 stopni piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejne 20 minut. Studzimy chleby z ziarnami przed krojeniem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Marcin 1 kwietnia 2025 o 21:19

    Mój pierwszy w życiu chleb i to chleb na zakwasie żytnim wg powyższego przepisu 🙂 Tak wygląda 40 min po wyjęciu z pieca. Nie potrafię jeszcze go ocenić. Wygląda i pachnie świetnie 🙂 przy wyrabianiu przestałem używać miksera i wyrabiałem ręcznie. Po doświadczeniach z ciastem drożdżowym miałem wrażenie, że za bardzo się klei do dłoni…. nie wiem jak to jest z ciastem na bazie zakwasu żytniego i mąki pszennej chlebowej… ale chyba będzie ok 🙂

    • Małgosia 1 kwietnia 2025 o 23:00

      Wygląda świetnie! Jeśli ciasto się klei, to prawdopodobnie oznacza, że wymaga dłuższego wyrabiania i rozciągania.

  • Marcin 31 marca 2025 o 20:24

    Witam serdecznie 🙂
    Wybrałem ten przepis na pierwszy chleb na zakwasie, jaki spróbuję upiec. Mam pytanko techniczne: po tym pierwszy wyrastaniu przez 5-6 h a przed uformowaniem bochenków potrzebny jest proces składanie ciasta i jego odgazowania, czy po prostu od razu do foremki i wszystko dalej jak w przepisie?

    • Małgosia 31 marca 2025 o 20:53

      Ten przepis nie przewiduje wstępnego składania bochenka – dobrze wyrobione ciasto przekładamy od razu do foremki, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by podzielić całkowity czas wyrastania na dwa etapy i podczas pierwszego wprowadzić 2-3 składania.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej