Przepis

autoliza
20 min
autoliza
1. Do pszennej mąki chlebowej dodajemy aktywny zakwas żytni i wodę. Mieszamy krótko i odstawiamy na 20-30 minut. Dzięki temu etapowi późniejsze wyrabianie może potrwać krócej.
pierwsze wyrastanie
300 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrabiamy ciasto na chleb z ziarnami przez 5 minut w misie robota kuchennego. Przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 5-6 godzin lub do zwiększenia objętości ciasta o 30-50%. Czas wyrastania może różnić się w zależności od temperatury otoczenia lub siły zakwasu.
formowanie
10 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto na chleb z ziarnami dzielimy na dwie części i formujemy podłużne bochenki. Obtaczamy dookoła w mieszance ziaren i przekładamy do lekko natłuszczonych foremek.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
4. Foremki z chlebami przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. W czasie 1-2 godzin powinny wypełnić foremki.
pieczenie
35 min
pieczenie
5. Wyrośnięte bochenki nacinamy wg uznania i wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 230 stopni piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejne 20 minut. Studzimy chleby z ziarnami przed krojeniem.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej