Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. W rondelku gotujemy 160 ml wody. Do wrzącej wody wrzucamy tapiokę, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie tapioka zacznie robić się szklista, wtedy dolewamy 50 ml zimnej wody i dalej gotujemy, mieszając od czasu do czasu. Po 5 minutach tapioka będzie gotowa, przekładamy do miseczki i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, łączymy z pozostałymi suchymi składnikami. Na środku robimy wgłębienie, dodajemy tapiokę i mieszamy. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem przez kilka minut. Ciasto będzie kleiło się trochę do miski, ale będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Tak przygotowane, zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę w cieple.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po podwojeniu objętości przekładamy ciasto na blat. Wyrabiamy dwie minut, formujemy podłużny bochenek i przekładamy go na blachę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Na środku, wzdłuż linii chleba robimy nacięcie (widoczne na zdjęciu) i wkładamy chleb do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni. Pieczemy przez 30-35 minut, aż skórka się zarumieni. Wyciągamy i studzimy.
Smakowita
Ocena czytelników: 4 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 25 min
Czas wyrastania: 1 godz 50 min
Czas wypieku: 35 min