Od kiedy piekę naprawdę dużo chleba, używam go czasem w niecnych celach. Gdy chcę kogoś o coś poprosić, przekupuję go bochenkiem chleba, a po takim prezencie nikt mi nie odmawia. Spróbujcie sami:)
Ten chleb wyprodukowałam z myślą o pewnym przekupstwie. Ale gdy go spróbowałam, moje wszystkie niecne plany uleciały. Z tym chlebem po prostu nie mogą wiązać się jakiekolwiek złe emocje!
Teraz powiem coś co zabrzmi nieszczerze, ale uwierzcie mi, mówię to z ręką na sercu. To absolutnie najlepszy chleb, jaki udało mi się stworzyć kiedykolwiek. Zakwasowa konsystencja i słodki dodatek żurawiny – niesamowite. Spróbujcie koniecznie!
W tytule zakwas pszenny, w opisie żytni… literówka czy na bazie żytniego robimy pszenny zaczyn?
Przy okazji, świetny blog.
Zakwas żytni można stosować zamiennie z pszennym, proporcje bez zmian 🙂 Można zatem dokarmić żytni mąką pszenną razową i powstanie pszenno-żytni zaczyn.
Śliwko, mam pytanie. Czy jeśli mam mocny już zakwas (kilkumiesięczny), a chleb musi wyrastać 12-13 godzin (będę piec rano, a nie mogę zrobić późno wieczorem), to wystarczy, że włożę formę w nieciepłe miejsce (zamiast, jak w przepisie, w ciepłe), czy lepiej dodać mniej zakwasu, np. 80 g? Szalenie proszę Cię o odpowiedź, bo chcę tym chlebem zaczarować kogoś, a nie chcę by mi przerósł/ był zbyt kwaśny 😀
Trochę się pogubiłam:) Chodzi o to, że chleb będzie wyrastał 12-13 godzin zamiast 8, tak?
Jeśli tak, to proponuję faktycznie zmniejszyć temperaturę wyrastania (ale nie do jakiegoś bardzo chłodnego miejsca, tylko raczej w temperaturze pokojowej), a zakwasu niezależnie można dać trochę mniej. Powiedzmy ok. 100 g. Powinno się udać, choć głowy nie daję, bo tego konkretnego chleba tak nie przygotowywałam:)
Tak, o to właśnie mi chodziło 😀 Dziękuję bardzo za odpowiedź, dam znać jak chleb wyszedł i jak smakował i pachniał 😉 ale myślę że będzie fantastyczny, bo jadłam niemal identyczny (tak mi się wydaje) wypiek za granicą i był właśnie fantastyczny!
Zapomniałam napisać, ale chleb pył pyszny, a Wasz blog zyskał nowych czytelników, którzy po skosztowaniu zaczęli sami piec 😀
Bardzo się cieszę i życzę wypieczenia dalszych sukcesów:)
Ale piękny… 🙂 Środek niestety jest zagadką, bo to dla kogoś w prezencie, ale urósł wyjątkowo i pachnie obłędnie… Dziękuję!
Odstawiłam na noc… Oby się udał 🙂
Bo to ma być prezent.
Trzymajcie kciuki 🙂
mąka pszenna chlebowa? jaka to?
Polecam zapoznanie się z rodzajami mąk w naszym niezbędniku, pod tym linkiem: https://smakowitychleb.pl/czy-z-tej-maki-bedzie-chleb/
Pozdrawiam!
Czy ten chleb można wykonać na zakwasie żytnim zamiast pszennego? Generalnie chodzi mi oto czy, jeśli stosujemy zakwas żytni to musimy użyć w większej ilości mąki żytniej niż pszennej? I na odwrót? Zakwas pszenny-większość mąki pszennej?
Proszę spróbować użyć tej samej ilości zakwasu żytniego. Ostrzegam jednak, że chleb będzie przez to miał zupełnie inny smak.
Pozdrawiam!