Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Jabłko i seler obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
2. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, tarte jabłko z selerem i sól.
wyrabianie
wyrabianie
3. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 2 minuty, do dokładnego połączenia składników.
wyrastanie
wyrastanie
4. Formę keksówkę (10x30 cm) smarujemy oliwą i posypujemy bułką tartą. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy plastyczne ciasto do formy. Wierzch wyrównujemy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4,5 h.
pieczenie
pieczenie
5. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wierzch ciasta skrapiamy zimną wodą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.
Smakowita
Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 5 godz 10 min
Czas wyrastania: 4 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min