Przepis

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników

1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy ziarna i orzechy (zostawiamy po łyżce do dekoracji wierzchu). Dodajemy drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę.

wyrabianie
5 min
wyrabianie

2. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.

wyrastanie
wyrastanie

3. Formę keksówkę wykładamy pergaminem. Przekładamy do formy ciasto, wierzch wyrównujemy zwilżona wodą dłonią i dekorujemy orzechami oraz nasionami. Przykrywamy ściereczką na 1 h.

przygotowanie do pieczenia
przygotowanie do pieczenia

4. Wyrośnięty chleb wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut w 220 stopniach, następnie 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyciągamy z keksówki.

Pasta z fasoli z papryką
Chcesz dodać swoim ulubionym kanapkom wyjątkowego smaku? SmakoWita pasta z ziaren fasoli z czerwoną papryką stanie na wysokości zadania!
Więcej o tym wariancie
Ziarna fasoli
Fasola to jedna z najpopularniejszych roślin wśród strączków. Ze względu na różnorodność odmian i właściwości odżywcze, fasola znajduje zastosowanie w tradycyjnej, ale i w nowoczesnej kuchni.
Dowiedz się więcej