Przepis

wyrabianie
10 min
wyrabianie
1. Przygotuj polentę zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie było to 1/3 szklanki polenty na 2/3 szklanki wody). Ostudź. Pomieszaj wszystkie składniki razem oprócz wody. Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Uformuj z ciasta kulę i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 h.
pieczenie
30 min
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw blachę do piekarnika i piecz ok. 25-30 minut, aż po wsadzeniu w chleb drewnianego patyczka nie przyklei się do niego ciasto.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej