Przepis

przygotowywanie składników
30 min
przygotowywanie składników
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Główkę czosnku przekrój na pół, a połowę piecz przez 30 minut. Obierz upieczone ząbki ze skórki.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Wszystkie składniki oprócz wody pomieszaj w misce lub na blacie. Powoli dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto rękami aż będzie jednolite.
wyrastanie
360 min
wyrastanie
3. Prostokątną foremkę o długości 15 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wsadź do niej ciasto chlebowe i przykryj materiałową szmatką. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 6 godzin lub na noc.
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz chleb przez ok. 35 minut aż zbrązowieje z góry. Wyjmij chleb z formy, odwiń papier do pieczenia i odstaw go do pełnego wystygnięcia na wyjętej kratce od piekarnika (aby chleb nie zagrzał się z dołu).
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Dominika 27 listopada 2013 o 15:16
    Ocena:

    Chlebek wyszedł przepyszny i bardzo szybko zniknął w paszczach domowników 😉

  • Lila 23 lipca 2013 o 13:25

    Dziękuję bardzo za pomoc. Pozdrawiam

  • Lila 22 lipca 2013 o 13:28

    Mysle że jest smakowity, też uwielbiam czosnek. Mam pytanie czy te ząbki wyciskamy przez praskę czy dodajemy w całości? I czy mogę ten chlebuś upiec w garnku żeliwnym?

    • Śliwka 22 lipca 2013 o 14:22

      Po upieczeniu czosnek staję się taką „papką”, że nie ma potrzeby krojenia go, czy miażdżenia dodatkowo. Przy zagniataniu się połączy z ciastem w miarę równomiernie. Pozdrawiam

    • Śliwka 22 lipca 2013 o 14:35

      A co do możliwości upieczenia go w żeliwnym garnku to oczywiście nie ma przeszkód. Należy go wtedy uformować tak, aby był okrągły. Resztę rad jak upiec chleb w żeliwnym garnku znajdzie Pani tutaj:https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleby-pieczone-w-zeliwnym-garnku/ Może jakieś się przydadzą. Pozdrawiam

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej