Przepis

przygotowywanie zaczynu
15 min
przygotowywanie zaczynu
1. Drożdże instant rozpuszczamy w wodzie z łyżką mąki i szczyptą cukru. Odstawiamy, aż się zaczną lekko pienić. Powinno zająć to około 15 minut.
Wyrabianie ciasta
10 min
Wyrabianie ciasta
2. Do rozczynu z drożdży dodajemy mąkę pszenną, sól oraz olej rzepakowy. Zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto na chleb.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
3. Wyrobione ciasto na chleb z patelni odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
drugie wyrastanie
20 min
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto formujemy na okrągły, spłaszczony bochenek i przekładamy na natłuszczoną patelnię. Przykrywamy dopasowaną pokrywką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Patelnię z wyrośniętym chlebem stawiamy na kuchence. Na małej mocy palnika (dostosowujemy do rodzaju patelni i kuchenki, aby chleb się nie spalił) pieczemy chleb z pierwszej strony pod przykryciem szczelnej pokrywki przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie przekładamy na drugą stronę - też na pergamin i dopiekamy z drugiej strony przez kolejne 20 minut. Pergamin wkładamy tylko przy pieczeniu drugiej strony. Pierwszą trzeba trochę natłuścić.
Pasta z ziaren fasoli z czarnuszką i pieprzem
Czarnuszka? Pieprz? Małe ziarenka ale z charakterem dodają smaku! Smakowita pasta z ziaren fasoli z czarnuszką i pieprzem.
Więcej o tym wariancie
Ziarna fasoli
Fasola to jedna z najpopularniejszych roślin wśród strączków. Ze względu na różnorodność odmian i właściwości odżywcze, fasola znajduje zastosowanie w tradycyjnej, ale i w nowoczesnej kuchni.
Dowiedz się więcej