Przyznam się szczerze, że ten chleb miał być pierwotnie trochę inny. Planowałam wypiek z dodatkiem masła orzechowego, ale niestety spaliłam blender, więc wprowadziłam drobne zmiany. Mam zwyczaj, że masło orzechowe robię sama, kupne nie zawsze odpowiada mi pod względem konsystencji i składu. Dlatego wypiek z jego dodatkiem odłożyłam na następny raz, aż w mojej kuchni zawita ponownie blender.
A dziś do chleba dodałam prażone (niesolone) orzechy ziemne oraz daktyle i upiekłam chleb na zakwasie. Wyszedł przepyszny i nadal orzechowy!
Przepis dołączam do marcowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej przez Wisłę.
Dzięki za przepis!
Przepadam za orzechami ziemnymi stąd bardzo mnie zainteresował.
U mnie wyrastał w koszyku nieco dłużej (3h zamiast 2h). Ale wyszedł wyśmienicie, piekłem na kamieniu, myślę że pomogło dobre nakrojenie – dzięki temu wyrósł ładnie w górę.
W przepisie (pkt 1. ) nie znalazłem momentu dodawania zakwasu,
A w punkcie 4. Miałem chwilę zawachania jak długo go piec? Czy 25-27 minut jest mierzone od włożenia do pieca czy od zmniejszenia temperatury po 10 minutach. (wybrałem to drugie;- )
Pozdrawiam.
SzymOn
Rzeczywiście, sam proces przygotowania wymaga pewnej korekty 🙂 Postaram się to w najbliższym czasie zrobić, a póki co cieszę się, ze chleb się udał 🙂
Przymierzam się do tego przepisu i mam pytanie, czy chleb wyjdzie taki, jak powinien jeżeli od razu po wyrobieniu ciasta przełożę do foremki na jedno wyrastanie około 4 godzin.
Pozdrawiam 🙂
Zdecydowanie lepsze efekty osiągniemy dzieląc fermentację na dwa etapy. Można próbować, ale trzeba obserwować chleb, czy nie przerośnie.
Bardzo smaczny chlebek 🙂
Bardzo smakowity chlebek 🙂 mam pytanie. Od razu uprzedzam, że jestem totalnie zielona jeśli chodzi o chleby na zakwasie, więc wybacz, jeżeli moje pytanie wyda Ci się głupie 😀 kiedy dodajemy zakwas? W opisie przygotowania go nie ma, jest tylko, żeby wymieszać mąki i dodać wodę. A zakwas kiedy? Z góry dzięki za odpowiedź 😉
Aktywny zakwas (dokarmiony 8 godzin wcześniej) dodajemy na samym początku, razem z mąką i wodą 🙂
Pozdrawiam i życzę powodzenia przy wypiekach!
Chlebek OBŁEDNY!!!! Smakuje jak ciasto i niestety nie można się od niego oderwać! Dzięki za kolejny fantastyczny przepis do powtórzenia:)
Cieszę się, że chleb przypadł do gustu 🙂