Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.Mąki mieszamy ze sobą i solą, dodajemy orzechy i pokrojone drobno daktyle. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2.Przekładamy je do misy, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 h.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3.Podrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i formujemy podłużny lub okrągły bochenek, który przekładamy do wiklinowego koszyka. Koszyk wcześniej warto podsypać mąką lub wyłożyć ściereczką. Ciasto w koszyku przykrywamy, stawiamy w miejscu bez przeciągów na 2 h.
pieczenie
37 min
pieczenie
4.Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę z kostkami lodu. Na blachę wyłożoną pergaminem przerzucamy ciasto, odwracając koszyk dnem do góry. Ciasto można dodatkowo naciąć żyletką lub ostrym nożem. Chleb podpiekamy 10 minut, następnie ustawiamy pieczenie góra-dół i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 25-27 minut. Następnie studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • SzymOn 16 stycznia 2022 o 17:39
    Ocena:

    Dzięki za przepis!

    Przepadam za orzechami ziemnymi stąd bardzo mnie zainteresował.
    U mnie wyrastał w koszyku nieco dłużej (3h zamiast 2h). Ale wyszedł wyśmienicie, piekłem na kamieniu, myślę że pomogło dobre nakrojenie – dzięki temu wyrósł ładnie w górę.

    W przepisie (pkt 1. ) nie znalazłem momentu dodawania zakwasu,
    A w punkcie 4. Miałem chwilę zawachania jak długo go piec? Czy 25-27 minut jest mierzone od włożenia do pieca czy od zmniejszenia temperatury po 10 minutach. (wybrałem to drugie;- )

    Pozdrawiam.
    SzymOn

    • Małgosia 17 stycznia 2022 o 14:03

      Rzeczywiście, sam proces przygotowania wymaga pewnej korekty 🙂 Postaram się to w najbliższym czasie zrobić, a póki co cieszę się, ze chleb się udał 🙂

  • Patrycja 15 lutego 2021 o 16:54

    Przymierzam się do tego przepisu i mam pytanie, czy chleb wyjdzie taki, jak powinien jeżeli od razu po wyrobieniu ciasta przełożę do foremki na jedno wyrastanie około 4 godzin.
    Pozdrawiam 🙂

    • Małgosia 25 kwietnia 2021 o 20:47

      Zdecydowanie lepsze efekty osiągniemy dzieląc fermentację na dwa etapy. Można próbować, ale trzeba obserwować chleb, czy nie przerośnie.

  • Kamila 2 marca 2015 o 11:58
    Ocena:

    Bardzo smaczny chlebek 🙂

  • candy 31 maja 2014 o 12:01

    Bardzo smakowity chlebek 🙂 mam pytanie. Od razu uprzedzam, że jestem totalnie zielona jeśli chodzi o chleby na zakwasie, więc wybacz, jeżeli moje pytanie wyda Ci się głupie 😀 kiedy dodajemy zakwas? W opisie przygotowania go nie ma, jest tylko, żeby wymieszać mąki i dodać wodę. A zakwas kiedy? Z góry dzięki za odpowiedź 😉

    • Tosia 1 czerwca 2014 o 17:03

      Aktywny zakwas (dokarmiony 8 godzin wcześniej) dodajemy na samym początku, razem z mąką i wodą 🙂
      Pozdrawiam i życzę powodzenia przy wypiekach!

  • tojapatka 31 marca 2014 o 22:34

    Chlebek OBŁEDNY!!!! Smakuje jak ciasto i niestety nie można się od niego oderwać! Dzięki za kolejny fantastyczny przepis do powtórzenia:)

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej