Przepis

wyrabianie
10 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą w misce mąki, drożdże, sól i cukier. Zalej musli wrzątkiem i odstaw na 5 minut, aby napęczniało. Dodaj musli do miski z mąką, powoli wlewaj wodę i zacznij zagniatać. Gdy ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Miskę wyłóż folią do żywności, posyp w środku mąką, umieść w niej ciasto i przykryj kolejną warstwą folii. Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego palnika) aż ciasto podwoi objętość (powinno to zająć ok. 1,5 godziny).
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Prostokątną formę do wypiekania wysmaruj oliwą a następnie obsyp mąką (aby chleb się nie przykleił) Wyjmij ciasto z miski i wsadź do prostokątnej formy. Uklep ciasto w formie. Formę przykryj folią aluminiową i odłóż w ciepłe miejsce, aż ciasto wyrośnie do wysokości formy.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Delikatnie (aby ciasto nie opadło) przełóż formę do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż chleb zbrązowieje.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej