Przepis

przygotowywanie składników
10 min
przygotowywanie składników
1.W rondelku gotujemy żurawinę z pokrojonym drobno jabłkiem i cukrem/miodem w soku jabłkowym. Po ok. 10 minutach miksujemy owoce blenderem na gładki mus, chwilę studzimy
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2.Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, miód, sól oraz mus żurawinowy. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto kilka minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
3.Przekładamy je do misy, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
drugie wyrastanie
180 min
drugie wyrastanie
4.Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką blat. Formujemy okrągły bochenek i przekładamy go do wiklinowego koszyka (podsypanego mąką lub wyłożonego ściereczką). Koszyk przykrywamy i stawiamy na 3 godziny w ciepłym miejscu.
pieczenie
35 min
pieczenie
5.Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej. Nalewamy do niej wody lub wrzucamy kostki lodu. Blachę wykładamy pergaminem. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę. Ostrym nożem nacinamy wierzch chleba według uznania. Wkładamy chleb do pieca i pieczemy 10 minut. Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 25 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej