Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1.W rondelku gotujemy żurawinę z pokrojonym drobno jabłkiem i cukrem/miodem w soku jabłkowym. Po ok. 10 minutach miksujemy owoce blenderem na gładki mus, chwilę studzimy
wyrabianie
wyrabianie
2.Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, miód, sól oraz mus żurawinowy. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto kilka minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3.Przekładamy je do misy, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4.Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką blat. Formujemy okrągły bochenek i przekładamy go do wiklinowego koszyka (podsypanego mąką lub wyłożonego ściereczką). Koszyk przykrywamy i stawiamy na 3 godziny w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
5.Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej. Nalewamy do niej wody lub wrzucamy kostki lodu. Blachę wykładamy pergaminem. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę. Ostrym nożem nacinamy wierzch chleba według uznania. Wkładamy chleb do pieca i pieczemy 10 minut. Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 25 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 5 godz 35 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 35 min