Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Jabłko pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w bardzo drobną kostkę. Do pokrojonego jabłka dodaj całą resztę składników. Pomieszaj rękami aż masa zrobi się jednolita.
wyrastanie
wyrastanie
2. Przenieś masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy o długości 20 cm. Przykryj folią aluminiową (zostawiając trochę \\\"luzu\\\") i odstaw na noc w ciepłe miejsce. Po upływie co najmniej 8 godzin rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
pieczenie
pieczenie
3. Wstaw ciasto i piecz ok. 40 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie drewnianego patyczka, nie przyklei się niego ciasto.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 8 godz 40 min
Czas wyrastania: 8 godz
Czas wypieku: 40 min