Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy zakwas i sól. Morele kroimy w drobną kostkę, dodajemy do suchych składników. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 6 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę keksówkę (12x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy oliwą. Przekładamy do formy ciasto, wierzch wyrównujemy. Przykrywamy ciasto i stawiamy w ciepłym miejscu na ok. 4 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min