Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki poza makiem i białkiem i zagnieć aż stworzą jednolitą masę. Ciasto powinno być w miarę elastyczne. Jeśli lekko się klei, obsyp niewielką ilością mąki z zewnątrz, aby lepiej się zagniatało.
wyrastanie
360 min
wyrastanie
2. Uformuj z ciasta kulę i umieść ją w wyłożonym materiałową szmatką koszu do wyrastania, lub w małej misce (szmatkę oprósz mąką, aby ciasto się do niej nie przykleiło). Przykryj chleb wystającymi częściami szmatki i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin do wyrośnięcia.
pieczenie
30 min
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Delikatnie przenieś chleb na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i posmaruj go białkiem. Obsyp makiem. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 25-30 minut aż zbrązowieje. Odstaw do pełnego ostygnięcia.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej