Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki poza makiem i białkiem i zagnieć aż stworzą jednolitą masę. Ciasto powinno być w miarę elastyczne. Jeśli lekko się klei, obsyp niewielką ilością mąki z zewnątrz, aby lepiej się zagniatało.
wyrastanie
wyrastanie
2. Uformuj z ciasta kulę i umieść ją w wyłożonym materiałową szmatką koszu do wyrastania, lub w małej misce (szmatkę oprósz mąką, aby ciasto się do niej nie przykleiło). Przykryj chleb wystającymi częściami szmatki i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin do wyrośnięcia.
pieczenie
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Delikatnie przenieś chleb na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i posmaruj go białkiem. Obsyp makiem. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 25-30 minut aż zbrązowieje. Odstaw do pełnego ostygnięcia.
Smakowita
Posmaruj świeżą kromkę Smakowitą z masłem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 6 godz 25 min
Czas wyrastania: 6 godz
Czas wypieku: 25 min