Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy zakwas i sól. Morele kroimy w drobną kostkę, dodajemy do suchych składników. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 6 minut.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę (12x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy oliwą. Przekładamy do formy ciasto, wierzch wyrównujemy. Przykrywamy ciasto i stawiamy w ciepłym miejscu na ok. 4 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Julita 12 czerwca 2018 o 20:52

    Bardzo smaczny chlebek! Z checia zrobie ponownie!

  • Hanka 3 lipca 2017 o 13:35

    Witam. Wlasnie kupilam morele zeby zrobic ten chleb. Czy ma pani moze jakies porady gdy gorna skorka odchodzi od chleba? Zawsze kiedy robie chleb w formie mam ten problem. Kiedy robie na blasze wszystko jest w pozadku. Probowalam juz kilku form, piekarnik mam zawsze naparowany, ustawiony na temperature zgodna z przepisem i rzadko kiedy udaje mi sie ladny chleb z formy. Zazwyczaj gorna skorka odchodzi od reszty chleba. Podejrzewam juz ze moj piekarnik jest po prostu do …, do niczego!

    • Tosia 3 lipca 2017 o 17:45

      Dzień dobry,
      Powodów może być wiele – za dużo zakwasu, za dużo płynu, źle uformowany bochenek, za krótkie lub za długie wyrastanie. Ciężko powiedzieć w ciemno, ale skoro okrągłe chleby wychodzą to małe prawdopodobieństwo, że to wina piekarnika.
      A oprócz odchodzącej skórki chleby wychodzą ok?

      • Hanka 3 lipca 2017 o 17:53

        Okragle chleby zawsze wychodza dobrze. Czasem sie troche rozplyna przr przekladaniu z koszyka ale ogolnie dobrze wyrastaja. Jesli chodzi o te z formy to zazwyczaj trzymam sie przepisu, moj zytni zakwasjest dosyc gesty, ale wciaz plynny, taki ze mozla przelac z naczynia do naczynia ale nie jest rzadki (jesli to ma sens). Z wyrastaniem tez zazwyczaj trzymam sie przepisu, ale wiadomo ze wszystko zalezy od temperatury pokoju. Jak wiec najlepiej poznac kiedy chceb jest wyrosniety?

        • Hanka 3 lipca 2017 o 18:32

          Czasami tez (przypomnialo mi sie) skorka z gory odchodzi a z dolu jest delikatny zakalec.

  • Anna 30 czerwca 2017 o 17:56

    Pięknie wygląda 🙂

  • marta 29 października 2015 o 14:30

    Witam serdecznie, ile wody należy użyć w tym przepisie? Chyba gdzies się zgubiła informacja 🙂

    • Tosia 30 października 2015 o 12:15

      Dzień dobry!
      Faktycznie, umknęła mi taka informacja w przepisie! Na taką ilość pozostałych składników będzie to ok. 280 ml letniej wody.
      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.

  • Natalie 17 sierpnia 2015 o 16:00

    Nigdy nie jadłam chleba na słodko, ale ten jest czadowy 🙂

    • Tosia 18 sierpnia 2015 o 11:12

      Ten wcale nie jest taki słodki akurat, oczywiście są słodko-kwaśne morele, ale poza tym nie ma w nim cukru. A jadła Pani kiedyś chleb z suszonymi morelami lub śliwkami? Ten jest raczej właśnie taki 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej