Dodawanie bakalii do chrupiących wypieków to dosyć znane zjawisko. Co prawda częściej wybiera się do tego ziarna, ale orzechy i owoce suszone to również świetny dodatek. Z owoców świetnie sprawdzają się tu suszone morele, które zainspirowały mnie do kolejnego wypieku.
Miałam ochotę na pszenno-orkiszowy chleb na zakwasie z jakimś ciekawym dodatkiem i zdecydowałam, że będą to świeże morele. Ich dodatek dodał sprężystości wypiekowi i ciekawego smaku 🙂
Bardzo smaczny chlebek! Z checia zrobie ponownie!
Witam. Wlasnie kupilam morele zeby zrobic ten chleb. Czy ma pani moze jakies porady gdy gorna skorka odchodzi od chleba? Zawsze kiedy robie chleb w formie mam ten problem. Kiedy robie na blasze wszystko jest w pozadku. Probowalam juz kilku form, piekarnik mam zawsze naparowany, ustawiony na temperature zgodna z przepisem i rzadko kiedy udaje mi sie ladny chleb z formy. Zazwyczaj gorna skorka odchodzi od reszty chleba. Podejrzewam juz ze moj piekarnik jest po prostu do …, do niczego!
Dzień dobry,
Powodów może być wiele – za dużo zakwasu, za dużo płynu, źle uformowany bochenek, za krótkie lub za długie wyrastanie. Ciężko powiedzieć w ciemno, ale skoro okrągłe chleby wychodzą to małe prawdopodobieństwo, że to wina piekarnika.
A oprócz odchodzącej skórki chleby wychodzą ok?
Okragle chleby zawsze wychodza dobrze. Czasem sie troche rozplyna przr przekladaniu z koszyka ale ogolnie dobrze wyrastaja. Jesli chodzi o te z formy to zazwyczaj trzymam sie przepisu, moj zytni zakwasjest dosyc gesty, ale wciaz plynny, taki ze mozla przelac z naczynia do naczynia ale nie jest rzadki (jesli to ma sens). Z wyrastaniem tez zazwyczaj trzymam sie przepisu, ale wiadomo ze wszystko zalezy od temperatury pokoju. Jak wiec najlepiej poznac kiedy chceb jest wyrosniety?
Czasami tez (przypomnialo mi sie) skorka z gory odchodzi a z dolu jest delikatny zakalec.
Pięknie wygląda 🙂
Witam serdecznie, ile wody należy użyć w tym przepisie? Chyba gdzies się zgubiła informacja 🙂
Dzień dobry!
Faktycznie, umknęła mi taka informacja w przepisie! Na taką ilość pozostałych składników będzie to ok. 280 ml letniej wody.
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.
Nigdy nie jadłam chleba na słodko, ale ten jest czadowy 🙂
Ten wcale nie jest taki słodki akurat, oczywiście są słodko-kwaśne morele, ale poza tym nie ma w nim cukru. A jadła Pani kiedyś chleb z suszonymi morelami lub śliwkami? Ten jest raczej właśnie taki 🙂