Przepis

przygotowywanie składników
1 min
przygotowywanie składników
1. Mąki wsypujemy do misy. Dodajemy aktywny zakwas, mak, miód i sól.
wyrabianie
3 min
wyrabianie
2. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 2-3 minuty, do połączenia składników.
wyrastanie
270 min
wyrastanie
3. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy pergaminem i przekładamy do środka ciasto. Zwilżamy dłonie wodą, wierzch wyrównujemy i posypujemy dodatkowo makiem. Ciasto przykrywamy ściereczką na ok. 4,5 h.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, chleb pieczemy przez 40 minut. Upieczony wyciągamy z formy.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Tomek 21 grudnia 2020 o 18:28

    Dzień dobry.
    Czy zamiast maki można dać siemię lniane, słonecznik albo bez niczego?

    Pozdrawiam

    • Tosia 21 stycznia 2021 o 18:34

      W sensie zamiast maku? Tak, można dać podobną ilość innych ziaren, albo pominąć dodatki i trochę mniej wody!

  • M 8 listopada 2020 o 14:18

    Zapytam tu: co zrobić, aby chleb z keksówki ładnie się upiekł bez pękania? Zawsze, ale to zawsze kopuła chleba pęka wzdłuż jednej krawędzi i góra unosi się pokracznie – brzydko to wygląda i źle się kroi. Próbowałam już nacinać, zwilżać przed pieczeniem, piec z parą – nic nie pomaga. Zawsze z keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wychodzi mi chleb z daszkiem… Co zrobić, aby góra była ładnie wypukła i nie odrywała się?

    • Tosia 20 listopada 2020 o 13:09

      Chleb często pęka jak wyrasta za krótko, może zakwas jest młody i potrzebuje więcej czasu niż w przepisie. A proszę spróbować go smarować oliwą lub białkiem, czymś posypać, albo naciąć samodzielnie.

  • Majka 11 sierpnia 2020 o 23:50
    Ocena:

    Pyszny chlebek, rewelacja 👍

  • Wiesia 26 stycznia 2017 o 17:06

    Droga Tosiu przysyłaj mi przepisy na nową pocztę którą podałam przy komentarzu. Wiesia

    • Tosia 28 stycznia 2017 o 13:34

      Dzień dobry,
      Na razie nie wysyłam przepisów mailowo, wszystkie receptury są na blogu – zapraszam 🙂

  • Joanna 19 stycznia 2017 o 07:51

    Stary zakwas uratowany. Ciasto wyroslo i rodzina dostala wczoraj na sniadanie znowu normalny, domowy chleb, a nie jakas seryjna produkcje. DZIEKUJE.

  • Joanna 16 stycznia 2017 o 09:14

    Serdeczne dzieki za odpowiedz. Wagi nie zmienilam. Pieke tylko wg Pani przepisow. Jedyna mozliwosc, ze mieszkanie przez dwa tygodnie nieco sie wychlodzilo, ale myslalam, ze po kilku dniach udalo nam sie je dogrzac. Sprobuje z tym zakwasem. Zastanawiam sie tylko, czy „ratowac” ten stary, czy moze dac sobie spokoj i wychodowac nowy. Jeszcze raz dziekuje za poswiecony czas. Pozdrowienia.

  • Joanna 14 stycznia 2017 o 22:49

    Mam wielki problem. Przez kilka tygodni moje wypieki na zakwasie wychodzilly juz bardzo dobrze. Pojechalismy na swieta do Polski. Zabralam ze soba zakwas, zeby nic sie z nim nie stalo. Wrocilismy do domu (do Niemiec) i od tej pory wszystkie moje zakwasowe wypieki koncza w koszu. Nie wiem , co sie dzieje. Moim zdaniem nie jest to raczej wina zakwasu; bo widac, ze pracuje bardzo dobrze. Babelkow jest nawet wiecej niz kiedys, przed naszym urlopem, ale ciasto chlebowe po prostu nie rosnie. Nie mam pojecia na czym polega problem. Sprawdzam wszystko po dziesiec razy, ale efekt jest zawsze taki sam – ZAKALEC. Nie wiem po co w ogole wkladam do pieca takie nie szczegolnie wyrosniete ciasto. Chyba liczylam na jakis cod. POMOCY!

    • Tosia 15 stycznia 2017 o 17:52

      Hm, dziwna sprawa, obawiam się, że to jednak może być wina zakwasu. A może coś się zmieniło w domu, zimą jest chłodniej i przez to ciasto nie wyrasta? Może zmieniła Pani wagę kuchenną/miarkę? Korzysta z innych receptur?
      Sytuacja zagadkowa, trudno mi zgadnąć w ciemno. Przeprowadziłabym zakwas do nowego słoika i solidnie dokarmiła.

  • Grazyna 20 grudnia 2015 o 11:17

    OK…..juz wiem….nie doczytalam do konca….pozdrawiam

  • Grazyna 20 grudnia 2015 o 11:14

    Witam…jak zrobic zakwas na ten chlebek zytni z makiem?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej