Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. Mąki mieszamy ze sobą w misie, dodajemy suszoną żurawinę, pokrojony na kawałki ser, sól oraz aktywny zakwas. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem. Po ok. 6 minutach ciasto zostawiamy w misie.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Przykrywamy ją ściereczką/folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 h.
drugie wyrastanie
180 min
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat, w razie potrzeby podsypujemy mąką i formujemy bochenek w kształcie koszyka wiklinowego. Sam koszyk podsypujemy mąką lub wykładamy ściereczką. Przekładamy do niego ciasto, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na ok. 3 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę z kostkami lodu. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy ciasto na blachę wyłożoną pergaminem. Wierzch ciasta można dodatkowo naciąć ostrym nożem lub żyletką. Wkładamy chleb do piekarnika, podpiekamy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i ustawiamy 200 stopni. Pieczemy chleb przez 30 minut. Upieczony studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • agnieszka 4 września 2014 o 20:39

    Tosiu, czytam przepisy Twoje i Śliwki, bo próbuję odkryć co mam robić żeby bez bezwzględnego trzymania się receptur (mam z tym problem) nie zepsuć każdego chleba na zakwasie 😛 (uczę się piec!) i zauważyłam, że w Twoich przepisach chleby wyrastają zwykle 4-6 godzin, a u Śliwki co najmniej 8. A proporcje zakwasu do mąki są takie same! Czy czas wyrastania ciasta nie ma więc tak dużego znaczenia? Czy ciasto które wyrasta zbyt długo nie opadnie? Pozdrawiam! 😀

    • Tosia 5 września 2014 o 09:13

      Jeśli nasze proporcje rzeczywiście są podobne, a mimo wszystko czas wyrastania inny, to zależy pewnie od temperatury jaką mamy w mieszkaniu. U mnie jest bardzo ciepło i nawet zimą chleby rosną „jak na drożdżach”. Inną sprawą może być przypadek, zdarza się, że rano przygotowuje się ciasto i wychodzi z domu, a moment w którym trafi do pieca zależy od tego po jakim czasie się wróci. Ja wolę piec chleby po 4-6 godzinach, jeśli ciasto jest już wyrośnięte, bo im dłużej rośnie, tym ma bardziej kwaskowaty posmak i może też opadać.
      Myślę, że warto sobie to wypracować indywidualnie, bo w każdym mieszkaniu są też inne warunki dla zakwasu.
      Pozdrawiam 🙂

      • agnieszka 5 września 2014 o 14:55

        Dziękuję Tosiu za odpowiedź! Myślę że będę próbować, patrzeć, jak rośnie, i próbować z różnymi czasami wyrastania. Dziękuję za Waszego bloga, już upiekłam dwa chleby i przekonałam nimi mamę na pieczenie w domu 😀 A to dla niej dobre, bo zdrowe 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej