Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.Mąkę przesiewamy do misy i mieszamy z mieloną kawą, cukrem oraz solą. Dodajemy aktywny zakwas. Do świeżo zaparzonej kawy (u mnie z kawiarki), wlewamy letnią wodę. Kawowy napój zaczynamy powoli wlewać do misy z suchymi składnikami i wyrabiać ręką, łyżką lub ewentualnie mikserem.
wyrastanie
300 min
wyrastanie
2.Po kilku minutach wyrabiania ciasta, przekładamy je do formy. U mnie była to forma keksówka o wymiarach 12x22 cm. Formę wcześniej posmarowałam oliwą i wyłożyłam papierem do pieczenia. Wierzch ciasta w formie wyrównujemy zwilżoną ręką, przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrastać ok. 4-5 godzin.
pieczenie
40 min
pieczenie
3.Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Upieczony chleb przed krojeniem studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Beczinda 29 października 2013 o 15:45

    Mnie niestety nie wyszedł. Nie urósł tak jak należy i chyba za dużo kawy w nim jest… No ale próbowałam 🙂

    • Tosia 29 października 2013 o 16:04

      Przykro mi i rozumiem rozczarowanie, ale nie uważam, aby to była kwestia ilości kawy (chyba, że jej jakości, u mnie była świeżo mielona i zaparzona w kawiarce), wyrósł jak należy.
      Czasem tak jest, że przepis, nawet jak jest sprawdzony wielokrotnie po prostu nie wychodzi. Wynika to z tak wielu szczegółów, że aż trudno się ich doszukać (więcej na ten temat w tym wpisie: https://smakowitychleb.pl/dlaczego-moj-chleb-sie-nie-udal-czesc-1/)
      Mimo wszystko dziękuję za komentarz i życzę powodzenia przy kolejnych wypiekach 🙂

      • Beczinda 29 października 2013 o 19:19

        Dziękuję 🙂 P.S. mojemu mężowi o dziwo smakował 🙂 a syn powiedział, że będzie miał się czym pochwalić przed kolegami w szkole. Więc być może sama od siebie za dużo wymagam. Ale i tak spróbuję go za jakiś czas jeszcze zrobić.

  • Dorota 27 września 2013 o 09:10

    Mam pytanko: kupiłam w piekarni żurek w butelce (nalewany bezpośrednio u nich) czy mogę go wykorzystać jako zakwas?
    Nigdy nie próbowałam, zawsze piekłam chleb na drożdzach, ale przepis na ten chlebek mnie zainteresował.

    • Tosia 27 września 2013 o 09:51

      Z takiego kupnego zakwasu na żurek niestety jest to raczej niemożliwe, często są one dodatkowo wzmacniane np. octem i innymi „magicznymi” składnikami. Chleb można natomiast upiec na domowym zakwasie na żurek, a robi się go podobnie jak zakwas chlebowe.
      Polecałabym jednak wyhodować zakwas samodzielnie (tutaj przepis https://smakowitychleb.pl/zakwas-zytni-krok-po-kroku/). Gwarantuję, że jak raz Pani spróbuje upiec taki chleb i się uda, to pieczywo ze sklepu przestanie smakować!
      Jeśli natomiast wyhodowanie własnego zakwasu będzie zbyt problematyczne, polecam stronę „Zakwasowa mapa Polski”, można skorzystać z czyjejś pomocy i dostać gotowy zakwas.
      Szczegóły tutaj: http://zakwasowamapapolski.blogspot.com/

      • Dorota 28 września 2013 o 21:52

        Dziękuję za informację. Jestem trochę zawiedziona bo myślałam, że jutro upiekę chlebek, a tak to muszę odłożyć pieczenie na następny weekend 🙁 Zakwasowa mapa Polski jest świetna, ale koło mnie oferują tylko zakwas pszenny, więc penie niedługo dołączę do strony z zakwasem żytnim 🙂
        Masz rewelacyjne przepisy. Właśnie zostałam twoją fanką 😀

  • Joanna 28 sierpnia 2013 o 21:50

    I bardzo jestem ciekawa smaku, ja kawy nie pijam, ale mój „Pan” i owszem. Jutro spróbuję upiec. Wyjmuję już zakwas i dokarmiam. Zobaczymy.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej