Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Otręby owsiane zalewamy kilkoma łyżami letniej wody, mieszamy, odstawiamy na kilka minut. Ugotowane i ostudzone kasze przekładamy do misy, dodajemy namoczone otręby, miód, sól i nasiona babki płesznik. Powoli dolewamy wody oraz oliwę i wyrabiamy krótko ciasto do połączenia składników. Kontrolujemy konsystencję ciasta, aby nie dodać za dużo wody. Masa powinna być lepka i zbita.
wyrastanie
wyrastanie
2. Przekładamy ją do formy keksówki posmarowanej oliwą i posypanej otrębami, wierzch ciasta wyrównujemy łyżką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Następnie odwracamy formę dnem do góry i wyrzucamy chleb na blachę (bez formy). dopiekamy go z drugiej strony jeszcze 20 minut. Upieczony chlebek przekładamy na drewnianą deskę i studzimy. Z krojeniem chleba czekamy przez minimum godzinę (ciepły będzie się kruszył).
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 3 godz
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 1 godz