Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy. W rondelku podgrzewamy mleko. Do mąki dodajemy drożdże, sól i cukier. Powoli zaczynamy wlewać mleko i wyrabiać ciasto, na zmianę wlewając stopniowo oliwę/rozpuszczone masło. Gdy składniki się połączą, wyrabiamy je jeszcze przez 6 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Kiedy ciasto osiągnie formę kuli, przekładamy je do oprószonej mąką misy, przykrywamy ją szczelnie folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu. Przygotowujemy przyszłą skórkę chleba. Wodę podgrzewamy, aż będzie letnia. Do misy wsypujemy kaszę manną, cukier puder i drożdże. Mieszamy je z olejem. Stopniowo wlewając wodę, wyrabiamy dalej ciasto. Po kilku minutach przykrywamy misę folią spożywczą lub ściereczką i zostawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Po godzinie formujemy okrągły bochenek i kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejną godzinę w cieple.
trzecie wyrastanie
30 min
trzecie wyrastanie
4. Po godzinie bierzemy dwie miski, z ciastem na chleb i z ciastem z kaszą manną. Dużą łyżką nabieramy ciasto z kaszą i smarujemy nim wierzch ciasta na chleb, tak by dokładnie je pokryło. Przyszły chleb przykrywamy dużą misą odwróconą dnem do góry i zostawiamy w cieple na 30 minut.
pieczenie
35 min
pieczenie
5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 20 minut, zmniejszamy do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 15 minut, aż zarumieni się skórka. Przed krojeniem studzimy je na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej