Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy. W rondelku podgrzewamy mleko. Do mąki dodajemy drożdże, sól i cukier. Powoli zaczynamy wlewać mleko i wyrabiać ciasto, na zmianę wlewając stopniowo oliwę/rozpuszczone masło. Gdy składniki się połączą, wyrabiamy je jeszcze przez 6 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Kiedy ciasto osiągnie formę kuli, przekładamy je do oprószonej mąką misy, przykrywamy ją szczelnie folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu. Przygotowujemy przyszłą skórkę chleba. Wodę podgrzewamy, aż będzie letnia. Do misy wsypujemy kaszę manną, cukier puder i drożdże. Mieszamy je z olejem. Stopniowo wlewając wodę, wyrabiamy dalej ciasto. Po kilku minutach przykrywamy misę folią spożywczą lub ściereczką i zostawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Po godzinie formujemy okrągły bochenek i kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejną godzinę w cieple.
trzecie wyrastanie
30 min
trzecie wyrastanie
4. Po godzinie bierzemy dwie miski, z ciastem na chleb i z ciastem z kaszą manną. Dużą łyżką nabieramy ciasto z kaszą i smarujemy nim wierzch ciasta na chleb, tak by dokładnie je pokryło. Przyszły chleb przykrywamy dużą misą odwróconą dnem do góry i zostawiamy w cieple na 30 minut.
pieczenie
35 min
pieczenie
5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 20 minut, zmniejszamy do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 15 minut, aż zarumieni się skórka. Przed krojeniem studzimy je na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Katarzyna 14 stycznia 2013 o 17:40

    Bardzo fajny przepis! Lubię takie przepisy, które budują potrawę ze składników „bliskich”. Takich, po które wystarczy sięgnąć ręką na półkę. Natomiast iskrą jest pomysł, na który nikt wcześniej nie wpadł. Szacunek! Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej