Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1.Ugotuj kaszę jęczmienną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź. Poszatkuj cebulkę. Podsmaż ją chwilkę na oliwie i dodaj brązowy cukier. Dolej wodę lekko nad wysokość cebuli i smaż aż woda wyparuje. Ostudź.
wyrabianie
wyrabianie
2.Wlej wodę do dużej miski. Dodaj zakwas i sól i mieszaj do rozpuszczenia. Do miski dodaj karmelizowaną cebulę i kaszę. Dodaj mąkę i zagnieć ciasto aż będzie miało jednolitą konsystencję.
wyrastanie
wyrastanie
3.Foremkę o długości 20 centymetrów natłuść i obsyp mąką razową w środku. Umieść chleb w foremce i uklep. Przykryj materiałową szmatką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 3 godziny.
pieczenie
pieczenie
4.Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto chlebowe i piecz ok. 40 minut aż chleb zbrązowieje z góry. Wyjmij chleb z foremki i ostudź.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 3 godz 40 min
Czas wyrastania: 3 godz
Czas wypieku: 40 min