Przepis

przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj ze sobą w misce składniki na zaczyn. Przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godzin.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Gdy zaczyn będzie gotowy pomieszaj składniki na ciasto właściwe. Zagnieć aż ciasto będzie jednolite i elastyczne.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
3. Zagniataj kilka minut i wstaw do wyłożonej papierem do pieczenia 20-centymetrowej foremki i przykryj ją materiałową szmatką. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 4 godziny do wyrośnięcia.
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 35 minut aż zbrązowieje z góry. Wyjmij z formy i papieru i wystudź na wyjętej z piekarnika kratce.
Ocena czytelników: 1 z 1 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej