Przepis

przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu
1. Wymieszaj w misce wszystkie składniki na zaczyn. Przykryj folią aluminiową i odstaw na ok.8 godzin w ciepłe miejsce.
wyrabianie
4 min
wyrabianie
2. Pokrój gruszki w kostkę. Po upływie czasu \"leżakowania\" zaczynu pomieszaj zaczyn z resztą składników na ciasto właściwe aż utworzą jednolitą masę. Zagniataj kilka minut, aby składniki lepiej się wymieszały.
wyrastanie
360 min
wyrastanie
3. Prostokątną formę o długości 20 centymetrów wysmaruj tłuszczem i obsyp otrębami w środku, aby ciasto nie przykleiło się do formy. Umieść ciasto w formie i uklep w środku. Przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin, a najlepiej na noc.
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw chleb i piecz ok. 35 minut aż zbrązowieje z góry. Wyjmij chleb z formy i ostudź.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej