Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Ugotowany bób studzimy i obieramy.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, bób i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
270 min
wyrastanie
3. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do środka, wyrównujemy wierzch i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 4 - 4,5 h.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wierzch ciasta skrapiamy zimną wodą, formę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej