Przepis

przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj składniki na zaczyn. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 6 h- 8 h.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Pomieszaj Wszystkie składniki na ciasto właściwe oprócz wody. Powoli wlewaj wodę i zagniataj ciasto. Zagniataj i wlewaj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję a następnie jeszcze przez kilka minut.
wyrastanie
480 min
wyrastanie
3. Uformuj z ciasta kulę i ułóż w koszyku do wyrastania chleba, który wcześniej został wyłożony szmatka, a szmatka oprószona mąką. Ciasto odstaw do wyrośnięcia przykryte szmatką w ciepłym miejscu na ok. 8 godzin (najlepiej na noc).
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Piecz ok. 30 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka nie przyklei się do niego ciasto. Odstaw do ostygnięcia
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej