Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj składniki na zaczyn. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 6 h- 8 h.
wyrabianie
wyrabianie
2. Pomieszaj Wszystkie składniki na ciasto właściwe oprócz wody. Powoli wlewaj wodę i zagniataj ciasto. Zagniataj i wlewaj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję a następnie jeszcze przez kilka minut.
wyrastanie
wyrastanie
3. Uformuj z ciasta kulę i ułóż w koszyku do wyrastania chleba, który wcześniej został wyłożony szmatka, a szmatka oprószona mąką. Ciasto odstaw do wyrośnięcia przykryte szmatką w ciepłym miejscu na ok. 8 godzin (najlepiej na noc).
pieczenie
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Piecz ok. 30 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka nie przyklei się do niego ciasto. Odstaw do ostygnięcia
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 14 godz 30 min
Czas wyrastania: 14 godz
Czas wypieku: 30 min