Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Najpierw skarmelizuj cebulę. Poszatkuj ją drobno, podsmaż na oliwie, a jak się zeszkli dodaj miód i odrobinę wody (tak aby przykryła cebulę do połowy wysokości). Podsmażaj aż woda wyparuje, ostudź.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Pomieszaj wszystkie składniki w jednolite ciasto. Powinno być elastyczne i odchodzić od rąk. Jeśli jest jeszcze klejące, możesz podsypać mąką.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
3. agniataj kilka minut a następnie włóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia 30 centymetrowej foremki i przykryj ją materiałową szmatką. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 3- 4 godziny w ciepłe miejsce.
wyrastanie
30 min
wyrastanie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz chleb przez ok. 25-30 minut aż zbrązowieje i wyrośnie. Odstaw do ostygnięcia na wyjętej z piekarnika kratce.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Lidka 16 sierpnia 2014 o 18:56
    Ocena:

    Piekłam już dwa razy i był wyśmienity. Jak do tej pory, jest najlepszym chlebem, który piekłam. Zakwas też się udał i czeka na następny chlebek. Pozdrawiam!

  • Małgorzata 11 sierpnia 2014 o 18:30
    Ocena:

    Od dłuższego czasu piekę chleb razowy na zakwasie z cebulką i to jest najlepszy ze wszystkich przepisów

    Dzięki

  • Milena 1 sierpnia 2014 o 00:13

    Musi być przepyszny! Nie dość, że domowy chleb jest zawsze najlepszy, to jeszcze dodatek karmelizowanej cebuli. Pycha! :))

    Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej