Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Połącz ze sobą w misce 300 g mąki, drożdże i wodę. Pomieszaj. Masa powinna mieć klejącą, gęstą konsystencję.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Odstaw miskę w temperaturze pokojowej na 8 godzin (lub po prostu na noc).
wyrabianie
wyrabianie
3. Po upływie tego czasu dodaj resztę mąki, sól, poszatkowany czosnek i parmezan. Wyrabiaj aż uzyskasz elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Od tego momentu zagniataj jeszcze przez 5 minut.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Miskę wyłóż materiałową szmatką, obsyp szmatkę w środku mąką i umieść chleb w misce. Przykryj go wystającymi kawałkami szmatki. Odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) na ok. 2 godziny. Chleb powinien podwoić wielkość.
pieczenie
pieczenie
5 Pół godziny przed końcem wyrastania rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Wsadź do środka żeliwny garnek z pokrywką, wcześniej usuwając z niego wszystkie plastikowe elementy. Daj mu rozgrzać się w piekarniku pół godziny lub dłużej. Gdy garnek się nagrzeje, ostrożnie wyjmij go z piekarnika używając rękawic, podnieś pokrywkę i zsuń ze szmatki chleb do garnka. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika. Piecz przez 25 minut pod pokrywką. P upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10-15 minut aż chleb zbrązowieje z góry. Wyjmij garnek z piekarnika. Chleb można wyjąć przewracając garnek do góry nogami.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 10 godz 40 min
Czas wyrastania: 10 godz
Czas wypieku: 40 min