Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie
1. Mąki mieszamy ze sobą w misie, dodajemy sól oraz cukier. Robimy wgłębienie i dodajemy aktywny zakwas. Letnią wodę zaczynamy wlewać powoli i mieszać łyżką lub ręką składniki ciasta. W między czasie wrzucamy obrane z pestek śliwki (u mnie pokrojone w ćwiartki) i dalej mieszamy. Po ok. minucie składniki powinny być już połączone.
wyrastanie
270 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę (wymiary 12x22cm) smarujemy oliwą i obsypujemy otrębami lub wykładamy papierem do pieczenia. Zwilżamy wodą dłonie i przekładamy ciasto, wyrównując jego wierzch ręką. Ciasto przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 4-4,5 h.
pieczenie
45 min
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy przez 20 minut, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Aga 10 kwietnia 2017 o 22:07

    Czy śliwki można pominąć? ?

    • Tosia 11 kwietnia 2017 o 13:41

      Można, ale na blogu jest więcej przepisów na razowe chleby, więc w nich już by nie trzeba było wprowadzać modyfikacji 🙂

  • Karol 16 lutego 2014 o 16:13

    Tosiu

    Serdecznie dziękuję za ten przepis! Szukałem właśnie przepisu na prosty, 100% chleb razowy na zakwasie i oto znalazłem. Użyłem tylko mąki żytniej razowej, bo o taki chleb (żyni razowy) mi chodziło. Przepis prosty, bez zagniatania i przez to przygotoanie ciasta jest bardzo szybkie. Co naważniejsze, chleb wyszedł znakomity – wspaniały, konkretny razowiec, z tą cudowną wilgotnością w środku a chrupiąca skórką na zewnątrz! Bardzo, bardzo Ci dziękuję! Pozdrawiam Ciebie i wszytkich miłośników pieczenia chleba! 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej