Chleb razowy z suszonymi śliwkami jest dosyć popularnym wypiekiem, często spotykanym w piekarniach. Nic dziwnego, śliwki do razowego, lekko kwaskowatego chleba pasują idealnie i nadają mu naturalnej słodyczy. Z takim chlebem cudownie smakują wszelkiego rodzaju pasztety, ale także sery i twarożki.
Jesień zbliża się do nas wielkimi krokami, sezon na śliwki węgierki w pełni..dlatego postanowiłam sprawdzić, czy świeże owoce będą równie dobrze pasowały do pieczywa. Do wypieku chleba, oprócz zakwasu żytniego użyłam, aż trzech mąk razowych o typie 2000: pszenną, żytnią i orkiszową. Wyszedł z tego cudowny, jesienny chlebek.
Ps. Do ciasta można dodać łyżeczkę cynamonu, albo kardamonu!
Czy śliwki można pominąć? ?
Można, ale na blogu jest więcej przepisów na razowe chleby, więc w nich już by nie trzeba było wprowadzać modyfikacji 🙂
Tosiu
Serdecznie dziękuję za ten przepis! Szukałem właśnie przepisu na prosty, 100% chleb razowy na zakwasie i oto znalazłem. Użyłem tylko mąki żytniej razowej, bo o taki chleb (żyni razowy) mi chodziło. Przepis prosty, bez zagniatania i przez to przygotoanie ciasta jest bardzo szybkie. Co naważniejsze, chleb wyszedł znakomity – wspaniały, konkretny razowiec, z tą cudowną wilgotnością w środku a chrupiąca skórką na zewnątrz! Bardzo, bardzo Ci dziękuję! Pozdrawiam Ciebie i wszytkich miłośników pieczenia chleba! 🙂
Bardzo się cieszę, że przepis przypasował.
Pozdrawiam serdecznie 🙂