Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Przygotuj zaczyn. Pomieszaj wszystkie składniki w misce i odstaw je na minimum 6 godzin (max 8) w ciepłe miejsce pod przykryciem szmatki lub folii aluminiowej.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Po upływie tego czasu do zacyznu dodaj składniki przewidziane w 1 etapie. Zagnieć aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu do ciasta dodaj składniki z II etapu i zagnieć. Ciasto powinno mieć jednolitą, lekko klejącą konsystencję. Oprósz ciasto mąką, aby nie było klejące z zewnątrz i uformuj z niego podłużny bochenek. Ułóż bochenek na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i przykryj materiałową szmatką. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 2-3 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umieść chleb w piekarniku i piecz ok. 30 minut aż zbrązowieje a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 0 min
Czas wyrastania: 10 godz
Czas wypieku: 30 min