Przepis

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
1. Do letniej wody wsypujemy drożdże wszystkie rodzaje mąki, miód, sól oraz cynamon. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto na chleb razowy z jabłkiem i cynamonem przykrywamy szczelnie i pozostawiamy do podwojenia objętości. Powinno to zająć około 1,5 godziny, ale w zależności od czynników zewnętrznych, czas ten może się różnić od podanego.
Wyrabianie ciasta
5 min
Wyrabianie ciasta
3. Do wyrośniętego ciasta dodajemy poszatkowane jabłko i składając i rozciągając ciasto wtłaczamy kawałki jabłka.
formowanie
5 min
formowanie
4. Formujemy bochenek o dowolnym kształcie. U mnie jest to krótki, podłużny bochen.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
5. Uformowany bochenek przekładamy do kosza rozrostowego i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
pieczenie
45 min
pieczenie
6. Wyrośnięty chleb razowy z jabłkami i cynamonem przekładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230 stopni C i pieczemy około 45 minut. Jeśli chleb szybko się rumieni, w połowie czasu pieczenia można obniżyć temperaturę do 200 stopni C. Pieczemy do uzyskania rumianego, dobrze wypieczonego bochenka.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej